Ifj. monarchista

Egy ifjú monarchista gondolatai ősi államformánkról, történelmünkről, és mindenféléről, ami ehhez kapcsolódik.

Utolsó kommentek

A Zenta cirkáló küzdelme - képeslap

2009.06.25. 13:16 HuPiedone

Ezennel elindítok egy sorozatot, amiben majd bemutatok néhány, a gyűjteményemben lévő képeslapot. Törekszem olyat gyűjteni, ami valamilyen szempontból egyedi, vagy más miatt érdekes: ezen századelős papírrégiségek is ilyenek, mind az Osztrák-Magyar Monarchia idejéből és területéről valók, és mind közös haditengerészetünk (illetve Dunai Flottillánk, ahogy azt majd látni fogjátok) életének Magyarországhoz kötődő epizódjait mutatják be. Ezt középiskolákban nem tanítják, így nem képezi a köztudat részét, méltatlanul. Remélhetőleg így sokakat érdekelni fognak a kort e sajátos formában megörökítő emlékek.

Az első darab a Nagy Háború kezdetének egy heroikus epizódját mutatja be: azt, amint az SMS Zenta cs. és kir. cirkáló egymaga harcol egy összehasonlíthatatlan túlerőben lévő francia-brit antant hajóosztaggal. A Zenta ugyanis - az Ulan torpedórombolóval egyetemben - az ellenséges Montenegro egyetlen kikötője, Antivari előtt látott el az Adrián blokádszolgálatot, akadályozva ezzel, hogy az antant utánpótlást juttasson Montenegron keresztül Szerbiának. Akit bővebben érdekel a történet, élvezetes stílusú összefoglalását olvashatja lemil.blog.hu-n.

Zenta cirkáló

Kattints a nagyobb képért!

KuK-nosztalgikus közbeszúrás:
A cs. és kir. haditengerészet hajóinak neve előtt álló SMS rövidítés azt jelenti, hogy "őfelsége hadihajója" (Seiner Majestäts Schiff). Hasonló előtagot használnak a brit (HMS: Her/His Majesty's Ship) vagy amerikai hajóknál (USS: United States Ship).

A képeslap egyébként ritkaság annyiban, hogy teljesen magyar nyelvű: a haditengerészetet bemutató képeslap van sokféle, de a legtöbb vagy német nyelvű, vagy legfeljebb a Flotta fontosabb nemzetiségeinek (osztrák, magyar, olasz, horvát) nyelvén feliratozott.

A kép pedig nyilván stilizált: az antant hajók a Zentáénál sokkal messzebbre hordó lövegekkel voltak felszerelve, hiszen a Zenta cirkáló volt, míg az ellenséges hajóhadban bőven szerepeltek csatahajók is. Így aligha kerültek ilyen közelségbe a Zentával.

A sorozat jövőbeni tagjai a képeslap címke alól érhetők el.

4 komment

Címkék: képeslap haditengerészet osztrák magyar monarchia kriegsmarine kuk i világháború sms zenta

A bejegyzés trackback címe:

https://ifjmonarchista.blog.hu/api/trackback/id/tr211203889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MTi 2009.06.25. 13:50:17

Kedves kolléga - jó a blog, azt hiszem követni fogom: egy csónakban evezünk :)
Köszönöm a hivatkozást!

HuPiedone · http://lajtamonitor.hu/ 2009.06.25. 15:15:07

@MTi: Köszönöm, lesz itt még bőven (had)történelem :-). Én meg a lemilt követem, már jó régóta :-).

MTi 2009.06.26. 21:53:39

@HuPiedone: Figyelmedbe ajánlanám a következő blogot is: nemfelejtjuk.blog.hu/
Barátaimmal itt is Monarchiás dolgokkal - I. vh-s emlélművekkel és katonatemetőkkel - foglalatoskodunk.
Vendégposztolókat is szívesen látunk.. :)

HuPiedone · http://lajtamonitor.hu/ 2009.06.27. 23:02:25

@MTi: Kösz, ismerem, szoktam is olvasgatni :-). Vendégpostot meg szívesen írok, mert színvonalas az a blog :-).
süti beállítások módosítása