Ifj. monarchista

Egy ifjú monarchista gondolatai ősi államformánkról, történelmünkről, és mindenféléről, ami ehhez kapcsolódik.

Utolsó kommentek

Az alkotmány átalakításáról szól a Fidesz és a Jobbik

2009.07.29. 15:18 HuPiedone

A Demokrata hetilap július 22-i számát a címlapon olvasható jó nagy felirat (Lesz új alkotmány?) miatt vettem meg. Alcím: „Mit akar a Fidesz, és mit a Jobbik? Balsai István és Balczó Zoltán a tervekről.”

Erős felütés. Sajnos kiderült, hogy a válasz tömören: semmit. Kifejtve: semmi értelmeset. Ha valaki nem olvasta volna, íme egy kis összefoglaló.

Az eddig is nyilvánvaló volt, hogy a Fidesz különösebben nem akar változtatni az alkotmányon, ilyen ambíciókat csak a Jobbik táplál a fősodratú politikában. Mindezt a cikkben a két már említett kompetens politikus meg is erősítette. Lássuk először Balsait:

„(...) a Fidesz fontosnak tartja az alkotmányozás kérdéseit (…)” „Fő cél, hogy helyreállítsuk az alkotmányos rendet. Az államszervezet terén ugyanakkor nem tervezünk különösebben radikális változtatást ” „(...) Magyarország parlamentáris köztársaság marad egykamarás országgyűléssel (...)” „(...) a Szent Korona tanát nem szükséges ismét beemelni az alkotmányosságba, hiszen [Balsai] álláspontja szerint e szellemiség máig él és hat (...)”

És Balczó:

„Huszonegyedik századi alkotmányban gondolkodunk, mely azonban a Szent Korona tanán fog alapulni.”

Több valóban fontos, az alkotmányt érintő kérdést említ még, mint amilyen a kétkamarás parlament, vagy a kettős állampolgárság, de minket érintő egyéb dolgokról nem esik szó.

A cikk össze is foglalja, aminek hiánya kiviláglik: „Az államforma megváltoztatása azonban a Jobbikban sem merül fel.” Hát ez az. Igen korrektül áll az írás végén egy szemelvény Pánczél Hegedűs János tanulmányából, hogy a Jobbik ötletei miért vetik fel kikerülhetetlenül a királyság visszaállítását. Az ezzel való foglalkozás azonban úgy tűnik még nem érte el egyik párt ingerküszöbét sem.

Jó hír, hogy a monarchista alernatíva viszont helyet kap az éppen ma megjelent következő számban (a kommentek között elolvasható az interjú is).

2 komment

Címkék: fidesz jobbik alkotmány aktuálpolitika

A bejegyzés trackback címe:

https://ifjmonarchista.blog.hu/api/trackback/id/tr41275745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Otido · http://monarchista.blogspot.com/ 2009.08.02. 11:18:58

Valami megmozdult.

Vagy egyre több ember olvas monarchista honlapokat és átmegy a királyság jogintézményének üzenete; vagy az magától is átmegy, mert "benne van a levegőben".

Balsai elvtárs szakvéleményéhez hozzáfűzném - "a Szent Korona tanát nem szükséges ismét beemelni az alkotmányosságba, hiszen ... e szellemiség máig él és hat" - ez a tipikus dodonai válasz, ami annyit jelent: Egy nagy frászt! Mi jól elvagyunk! Csak minket ne robbantson ki senki!

A Jobbikon pedig nem csodálkozom, mert neki teljes mértékben kiforratlan az álláspontja (még?). Lásd a "kormányzó" jogintézményének emlegetését, ami már 1920-ban is félmegoldás volt, a lehetséges legtöbb, de alapvetően nem válaszolt "a" kérdésekre, csak elhúzta a válaszadást 25 évig, mire bejöttek az oroszok és már nem lehetett válaszolni a kérdésre.

A legjellemzőbb a kétkamarás parlament kérdésétől való félelem, már ez is eléggé magában hordja a királysággal szembeni ellenérzéseket. Mert a két kamara "hivatásrendeket" és az egyház(ak) elismerését is jelentené. Az egyházat pedig nem választja "senki". 60 év kommunizmus után, és tudati félrenevelése után nehéz elfogulatlanul állni a kérdéshez, pláne, ha valakinek nem programja, csak megfelelési kényszere van. Lásd a Fidesz elmúlt 20 évét; de van egy gyanúm, a Jobbik is csak kampányfogásnak szánta a kérdés felvetését, mert egyáltalán nem biztos a gondolata sikerében. (ne legyen igazam!) És egy párt, az - ugye - a hatalom megszerzésre jön létre.

Ezért is nélkülözhetetlenek a civil gondolatok (a "mi" civil gondolataink) és fórumok (a "mi" fórumaink) ebben a tárgykörben.
Lehet ugyan a monarchistákon nevetni, lehet "habsburgozni", lehet pocskondiázni, de lassacskán már nem lehet megkerülni ezt az eszmét. Lehet a monarchizmussal kapcsolatban fanyalogni, de majd megszokják a balsaiak és az orbánok kövérek is.

[D. Ibolyát most ne is említsük, mert az ő "gondolata" (gondolat-kísérlete?) egyértelműen csak választási fogás volt, minden elvi alapvetés nélkül.]

HuPiedone · http://lajtamonitor.hu/ 2009.08.11. 17:44:05

@chubakka: Már az is óriási eredmény, hogy az alkotmányozás kérdése egyáltalán felmerült. Innen lehet elindulni.
Az pedig, hogy a Fidesz ezzel nem akar érdemben foglalkozni, nem baj: a jelenlegi helyzetben nem lehet az államberendezkedés, államforma megváltoztatásával foglalkozni, mert akkora a káosz, hogy ez szükségképpen egy 89-szerű félmegoldásba torkollna. Valószínű, hogy a Fidesz lesz a következő kormányerő, de nekik ennél jóval rövidebb távú feladataik vannak.
A Jobbikban sokféle ötlet megvan, de nyilván az erős értelmiségi bázis híján nem tudják ezeket rendszerbe foglalni és használható hosszútávú javaslatokat tenni. Így még ha komolyan is gondolják pl. a kétkamarás parlamentet vagy a csendőrséget, nem képesek ezek megvalósításának tervét kidolgozni.
Így talán jobb is, ha még legalább négy-nyolc évig a mostani úton megyünk tovább, mint ha meggondolatlanul belevágunk ész nélkül mindent megváltoztatni.
süti beállítások módosítása