Ifj. monarchista

Egy ifjú monarchista gondolatai ősi államformánkról, történelmünkről, és mindenféléről, ami ehhez kapcsolódik.

Utolsó kommentek

A Zenta cirkáló túlélőinek kápolnája Petrovacban

2009.09.13. 16:50 HuPiedone

Petrovac a Zenta túlélőinek kápolnájaPetrovac na Moru Budvától délre fekvő üdülőhely Montenegróban. Annak idején ez volt a Monarchia déli vége - de ha abból a korból érkezett utazóval beszélnénk, Castel Lastua néven hivatkozzunk rá.

A parttól kb. egy kilométerre egy apró szirt tetején kápolna emelkedik, ami bár zárva van, harangját mégis bárki megkongathatja. És szinte biztosak lehetünk benne, hogy 2009-ben csupán egy ilyen alkalommal tudta is az, aki meghúzta a kötelet, hogy kikért szól a harang.

Petrovac a Zenta túlélőinek kápolnája harangA helyieknek persze megvan rá a saját legendájuk, hogy ezt a kápolnát egy hajótörött építette szerencsés megmenekülésének emlékére. Mi persze tudjuk, hogy itt nem egy hajótöröttről van szó...

 

 

 

 

 

Petrovac a Zenta túlélőinek kápolnájaUgyanis az SMS Zenta kiscirkáló túlélői építették eredetileg katolikus kápolnaként 1923-ban (valószínűleg ezt az eredeti állapotot mutatja ez a Hajómakett.hu-ról származó kép). Mint ismeretes, hajójukat ezen partok közelében süllyesztette el egy francia-brit flottakötelék (erről már volt képeslap). Miután a túlélőket nem mentették ki, kénytelenek voltak megpróbálni kiúszni a partra  - akiknek sikerült, itt, Petrovacban estek montenegrói fogságba. 1979-ben földrengés rongálta meg a kápolnát, amit nem rég az ortodox egyház építtetett újjá. Ennek megfelelően ortodoxként is lett felszentelve.

Petrovac a Zenta túlélőinek kápolnájánál elhelyezett koszorúA kápolnán semmilyen felirat, tábla nem emlékezik meg eredeti rendeltetéséről. Családunk itt is koszorút helyezett el (ahogy az otrantói csata emléktáblájánál, a Punta d'Ostro erődben is), melyen egy magyar és egy osztrák nemzeti színű szalag található. Ezeken a KuK flotta jelmondata - "A kötelesség előbbre való, mint az élet", illetve "Höher als das leben steht die Pflicht" - olvasható, egy harmadik, kék színű szalagon pedig az "S.M.S. Zenta" felirat.

 

 

Petrovac a Zenta túlélőinek kápolnájánál elhelyezett koszorú

A halász, aki a petrovaci kikötőből hajóján kivitt bennünket a kápolnához, meglepetésünkre ismerte a Zenta történetét, ő is mondta ki először, hogy Zenta! Méltányolta a kegyeleti aktust, és tiszteletét fejezte ki a hullámsírba szállt tengerészek előtt. Biztosak lehetünk benne, hogy ha ezeken az embereken múlik, a koszorú ott is marad a helyén, nacionalista támadásoktól mentesen.

Ezután talán azok a fürdőzők, vízibiciklisek, akik felkeresik a kápolnát, elmerengenek majd a szalagok feliratán, és talán még utána is néznek, utána is kérdeznek, mi is volt az SMS Zenta...

Dicsőség a hősöknek!

Köszönet illeti a Nol.hu-t, amiért munkatársuk - szinte egyedüliként az internet magyar részén! - leírta a kápolna és a Zenta kapcsolatát.

8 komment

Címkék: adria montenegró koszorú osztrák magyar monarchia kuk i világháború sms zenta

A bejegyzés trackback címe:

https://ifjmonarchista.blog.hu/api/trackback/id/tr511373307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MTi 2009.09.20. 14:34:40

A helyi hatóságokkal karöltve érdemes lenne oda emléktáblát elhelyezni!
Dicsőség a hősöknek!

HuPiedone · http://lajtamonitor.hu/ 2009.09.21. 17:46:01

@MTi: Hát igen... Civil kezdeményezés :-).

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2009.10.01. 14:01:51

Példátlan módon járt el a francia és a brit haditengerészet. Az eset után t.i. hogy elsüllyesztették az SMS Zenta cirkálót, majd a túlélőket, sebesülteket hagyták vízbeveszni egymásra mutogattak és mindenféle mondvacsinált okot találtak, hogy miért is nem mentették ki a hajótörötteket.

Dicsőség a hősöknek!
nemfelejtjuk.blog.hu

HuPiedone · http://lajtamonitor.hu/ 2009.10.01. 21:43:58

@Zig Zag: De a kápolnát legalább ennek köszönhetjük...

10EDES 2010.05.25. 21:50:42

Cáfolom, 2009-ben legalább kettő! :)

2009.05.05-i képek ... :

index fórum; várak-várromok : 28259-28261 hsz.
vízitúra : 1295-1297 hsz.

HuPiedone · http://lajtamonitor.hu/ 2010.05.26. 13:07:05

@10EDES: Szuper, és nagyon jó a fotók is :-)!

zsolti25 2011.08.18. 15:54:44

Engem is eredekelne ha valaki meg tudja szerezni a tulelok listajat mivel az en dednagyapam is ott volt a Zenta-n es tulelte es o meselte nagyapamnak a tortenteket ami nagyapam elmondasai utan is igy tortentek csak anyi kulombeseggel hogy a franciak meg mielott othagytak oket aki megprobalt az ok hajojuk fele uszva menekulni azokat a franciak lelottek ! Es a tulajdonomban van egy haborus kituntetes dednagyapamtol ami egy medal formaju es azt mondta nagyapam hogy meg ezust lanca is volt amit haza terese utan kapott dednagyapam a hosiessegeert !

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2012.04.11. 02:42:06

@zsolti25: Akkor legyél szíves képet is kirakni róla, had nézzük meg mi is..kösz
süti beállítások módosítása