Ifj. monarchista

Egy ifjú monarchista gondolatai ősi államformánkról, történelmünkről, és mindenféléről, ami ehhez kapcsolódik.

Utolsó kommentek

Buccari nemese: Marokin János

2009.10.18. 19:58 HuPiedone

Buccari városaBuccari, azaz mai nevén Bakar pár kilométerre délre található Fiumétől, a hasonló nevű öbölben. A városka Fiume felemelkedésével elsorvadt, ma már jelentőség nélküli idilli kis település. Régi épületei azonban érdekes meglepetéseket tartogatnak. Például egy fordított magyar címert.

Buccari sírfeliratA dombon, az óváros központjában álló templom falán találtam ezt a táblát. Amit még a laikus (mint én) is kitalál, hogy azon meglehetősen ismerős címerek láthatók, a szöveg pedig valamiféle magyar nemesről szól, aki kapitány.

 

 

 

 

 

Buccari sírfeliratAz igazság azért ennél árnyaltabb. Megkértem az igen kiváló Laudator latinságokkal foglalkozó blog szerkesztőjét, hogy fordítsa le a feliratot. Ő volt kedves ezt meg is tenni, sőt, nem akármilyen bejegyzést is írt, részletesen elemezve a táblát.

Ebből kiderül, hogy a felirat a következő:

CAPITANEVS IOANNES MAROCHIN BVCCARENSIS NOBILIS HVNGARIAE CROATIAE AC SCLAVONIAE SIBI POSTERIB(US)QVE FIERI FECIT CINERIBVS LOCVM AN(NO) 1716 DIE 16 IV

A BUKKARI-BELI MAROCHIN JÁNOS KAPITÁNY, MAGYARORSZÁG, HORVÁTORSZÁG ÉS SZLAVÓNIA NEMESE MAGÁNAK ÉS UTÓDAINAK KÉSZÍTTETTE EZT A HELYET HAMVAI SZÁMÁRA 1716-BAN IV. HÓ 16-ÁN

Az érdekfeszítő részletek elolvashatók a blogbejegyzésben.

Szólj hozzá!

Címkék: adria buccari

A bejegyzés trackback címe:

https://ifjmonarchista.blog.hu/api/trackback/id/tr641458643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása