Ifj. monarchista

Egy ifjú monarchista gondolatai ősi államformánkról, történelmünkről, és mindenféléről, ami ehhez kapcsolódik.

Utolsó kommentek

Antivari lövetése - képeslap

2009.07.05. 15:18 HuPiedone

Ismét Antivari (ma: Bar), Montenegró adriai kikötője előtt járunk, de a kikötő most nem blokád, hanem haditengerészeti bombázás alatt van. A Budapest partvédő páncélos (előtérben egy "Phenix" nevű hajóval, melynek létezéséről nem találtam információt a helyesen Phönix nevű, Danubius gyártmányú torpedónaszáddal, ahogy Hertymorty rámutatott) lövi a kikötőt 1914. szeptember 18-án.

8 komment

Címkék: képeslap haditengerészet osztrák magyar monarchia kriegsmarine kuk i világháború antivari sms budapest sms phönix

Királyságot!

2009.07.03. 14:25 HuPiedone

Királyságot a magyarnak!

A magyar, ha látja maga előtt a nemes célt, küzd érte, utolsó csep véréig, századokig, ha kell.

Királyságot!

Ha viszont nincs cél, amiért küzdhet, elkezd csüggedni. Létét hiábavalónak érzi, fennmaradását értelmetlennek, pusztulását szükségszerűnek és előre elrendeltetettnek.

Királyságot!

De várhatjuk-e mindenkitől, hogy lássa a célt, lásson egy célt? Nem, és a magyar lélek áhítozik is arra, hogy valaki neki a célt megmutassa.

Királyságot!

Ha nincs, aki méltó lenne arra, hogy kövesse, akkor hamis prófétákat és a történelemben percnyi előrelátással bíró önjelölt vezéreket követ.

Királyságot, és százszor is királyságot! Vissza a magyarnak a királyságát!

 

Ez a bejegyzés a Tudattalan Trianon címűnek a gondolatmeneti folytatása.

Szólj hozzá!

Címkék: magyarság monarchizmus

Anekdota a bosnyákokról, akik behívót kaptak

2009.07.01. 16:49 HuPiedone

Az alábbi történet Komáromi János A nagy háború anekdotái című, 1936-ban kiadott művéből származik, betűhűen.

"Egy nyugatmagyarországi szabadságharcos beszélte nekem, hogy 1920 tavaszán katonai behívót kapott több, Szarajevó környékén lakó bosnyák. Nem igen tudtak olvasni, de annyit azonban megértettek mégis, hogy be kell vonulniok gyalogosnak.

Útnak kerekedtek hát a cókmókjukkal és nem álltak meg, csak a budai várban, ahol is szolgálattételre jelentkeztek a Nándor-laktanyában. Mint annyi-annyi bosnyák előbb is, vagy harminc éven keresztül.

A laktanyában megmagyarázták aztán a derék fiúknak, hogy a behívó Belgrádba szól. Ők nem tudták szegények, hogy akkorára vége lett Ferenc József birodalmának."

4 komment

Címkék: i világháború

Tudattalan Trianon

2009.06.29. 13:41 HuPiedone

1920. június 4-én vált valósággá az, amitől már évek óta rettegett a magyarság. A megkonduló harangok gyászolták a gyászolhatatlant, és megjelölték egy új, mintegy két évtizedes korszak kezdetét.

Szólj hozzá!

Címkék: trianon magyarság

süti beállítások módosítása