Ifj. monarchista

Egy ifjú monarchista gondolatai ősi államformánkról, történelmünkről, és mindenféléről, ami ehhez kapcsolódik.

Utolsó kommentek

A Zenta cirkáló túlélőinek kápolnája Petrovacban

2009.09.13. 16:50 HuPiedone

Petrovac a Zenta túlélőinek kápolnájaPetrovac na Moru Budvától délre fekvő üdülőhely Montenegróban. Annak idején ez volt a Monarchia déli vége - de ha abból a korból érkezett utazóval beszélnénk, Castel Lastua néven hivatkozzunk rá.

A parttól kb. egy kilométerre egy apró szirt tetején kápolna emelkedik, ami bár zárva van, harangját mégis bárki megkongathatja. És szinte biztosak lehetünk benne, hogy 2009-ben csupán egy ilyen alkalommal tudta is az, aki meghúzta a kötelet, hogy kikért szól a harang.

8 komment

Címkék: adria montenegró koszorú osztrák magyar monarchia kuk i világháború sms zenta

Cetinje városa és Ferenc József ágyúi

2009.09.10. 22:31 HuPiedone

Cetinje csöndes városkája Montenegró ősi fővárosa, és ezt a fővárosi rangot a vármegyéknél nagyobb országokat ismerő látogató talán röhejesnek tarthatja. Mindenesetre a 19. századi nagyhatalmak komolyan vették, így például nagykövetségeket is nyitottak ott - a Monarchia is. A fővárosi rangot a jugoszláv időkben véglegesen Podgorica kapta meg, de ettől még Cetinje az érdekesebb számunkra.

5 komment

Címkék: adria montenegró emléktábla löveg osztrák magyar monarchia kuk i világháború sms kaiser franz joseph i

Szétlőtt löveg a Lovcsen oldalában

2009.09.08. 18:38 HuPiedone

A Montenegró-körkép folytatásaként elindulunk a Cattarói-öböltől dél felé. Utunk pedig a Lovcsen, a tájat uraló hegycsúcs oldalában vezet, ami hadiutat nem mellesleg még osztrák-magyar hadmérnökök építettek. Azóta a burkolata változott, de ma is ugyanúgy 28 hajtűkanyarral rendelkezik...

8 komment

Címkék: adria montenegró emléktábla löveg osztrák magyar monarchia kuk i világháború lovcsen

süti beállítások módosítása