Ifj. monarchista

Egy ifjú monarchista gondolatai ősi államformánkról, történelmünkről, és mindenféléről, ami ehhez kapcsolódik.

Utolsó kommentek

Buccari nemese: Marokin János

2009.10.18. 19:58 HuPiedone

Buccari városaBuccari, azaz mai nevén Bakar pár kilométerre délre található Fiumétől, a hasonló nevű öbölben. A városka Fiume felemelkedésével elsorvadt, ma már jelentőség nélküli idilli kis település. Régi épületei azonban érdekes meglepetéseket tartogatnak. Például egy fordított magyar címert.

Szólj hozzá!

Címkék: adria buccari

Pusztuló elegancia: Császári és Királyi Haditengerészeti Akadémia

2009.10.17. 20:09 HuPiedone

Ki tudja már manapság, hogy ilyen intézmény létezett? Néhány, az I. világháborús haditengerészetre specializálódott történész, pár érdeklődő megszállott. Inkább osztrákok, kevesebb magyar. Pedig volt egyszer egy Akadémiánk, ami ma is áll.

2 komment

Címkék: adria haditengerészet fiume osztrák magyar monarchia kuk császári és királyi haditengerészeti akadémia

Brit hajó, magyar név: Mohacsfield

2009.10.14. 18:09 HuPiedone

Kutakodásaim közben a következő érdekességre bukkantam: 1917. január 7-én a német U36, cs. és kir. lajstrom szerint U35 (mivel Pola volt a támaszpontja) tűzpárbajban legyőzte, majd a legénység mentőcsónakba szállása után torpedóval elsüllyesztette a brit felségjelű Mohacsfield (azaz Mohácsföld, Mohácsmező) nevű felfegyverzett gőzhajót. Történt mindez Máltától 40 mérföldnyire délkeletre. Az összecsapásban hárman haltak meg a gőzhajón.

Szólj hozzá!

Címkék: haditengerészet i világháború

Fiumei benyomások

2009.10.13. 11:57 HuPiedone

A fiumei magyar emlékek legfontosabb darabjainak egy részét (azaz azt, amiről máshol nem nagyon érhető el érdemi naprakész információ) bemutató sorozat kezdeteként következzék néhány benyomás, életkép. Csak úgy ötletszerűen. Fiumei séta.

Szólj hozzá!

Címkék: adria fiume

süti beállítások módosítása