Ifj. monarchista

Egy ifjú monarchista gondolatai ősi államformánkról, történelmünkről, és mindenféléről, ami ehhez kapcsolódik.

Utolsó kommentek

Az otrantói csata festményen

2010.01.15. 15:30 HuPiedone

Otrantói csata festményEgy frissen indult eBay aukciót ajánlanék gyűjtők figyelmébe: megvásárolható egy, az otrantói csata egyik mozzanatát ábrázoló festmény. Állítólag azt ábrázolja...

 

 

 

Azonban van itt pár kérdés... A festmény hátoldalára írt szöveg egyértelműsíti, hogy itt az 1917. május 15-i, a leghíresebb otrantói csatáról van szó, bár ki tudja, azt a szöveget ki írta rá. De mit ábrázol a kép? Az eladó leírása szerint ez az a csata, ahol a KuK flotta "nagyon érzékeny" vereséget szenvedett az olasz torpedónaszádoktól. Ráadásul ebben a szövegben - a kép hátuljának feliratával ellentétben - 1915-ről beszél. Most akkor mi van?

Ugye a három gyorscirkáló főszereplésével, Horthy vezetésével 1917-ben lezajlott ütközetben sem érzékeny vereség, sem olasz torpedónaszádok nem voltak. A kép biztos, hogy nem ezt ábrázolja, már csak azért sem, mert azon láthatóan éjszaka van, ellenben az otrantói csata nappal zajlott.

Éjjel is lett volna egy otrantói csata, ha 1918-ban a dreadnaughtokat is magában foglaló osztrák-magyar kötelék elér a szorosig... Ez volt ugye az ominózus eset, amikor a Szent Istvánt elsüllyesztették olasz torpedónaszádok, ami már valóban érzékeny vereség. Ezt ábrázolná a festmény? De akkor miért van más ráírva?

Szólj hozzá!

Címkék: ebay festmény adria aukció haditengerészet osztrák magyar monarchia kriegsmarine kuk i világháború sms szent istván

A bejegyzés trackback címe:

https://ifjmonarchista.blog.hu/api/trackback/id/tr701674643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása