Ifj. monarchista

Egy ifjú monarchista gondolatai ősi államformánkról, történelmünkről, és mindenféléről, ami ehhez kapcsolódik.

Utolsó kommentek

Torpedóvető-állomás Kobilában - Whitehead-torpedókkal egy világháborúval később II.

2010.04.05. 12:00 HuPiedone

Megvan a kobilai torpedóvető-állomás! A Cattarói-öbölről szóló első bejegyzésben megemlítettem, hogy egy, a II. világháborúban a megszállt öbölben szolgáló olasz katona leírásából nagyon az tűnik ki, hogy akkor ott létezett egy torpedóvető-állomás. A pontos helyét is megadja: Kobila, más írásmódban Cobila, ami az öböl egyik külső hegycsúcsának neve, melynek lábánál különböző tengerészeti védművek kaptak helyet. Akkor azt írtam, hogy az az állomás nyilván az osztrák-magyar időkből való, most kiderült, hogy valóban.

 Már írtam a fiumei Whitehead torpedógyárról és egy esetről, ahol ennek a gyárnak a negyven éves torpedóit használták. Torpedóvető-állomás pedig volt még a Pola hadikikötőt védő Brioni szigeteken is, a Brioni Minor erődben. Hozzáteszem, ez kivételesen ép állapotban fennmaradt és látogatható.

Cattarói-öböl térképeDe visszatérve Cattaróra: az itt balra megtekinthető, a Cattarói-öböl védműveit bemutató térképet a Peter Schupita által jegyzett kitűnő "Waffen der k.(u.)k. Kriegsmarine im Bild" című könyvből loptam. Gyönyörűen be vannak jelölve az erődök, aknazárak, egyebek, és Castelnuovoval átellenben, a castelnuovoi öbölrész bejáratánál ott van a "Torp. Batt.". Hurrá!

Kobila torpedóvető-állomásAmi még ennél is szenzációsabb, hogy a könyvben egy egész oldal van szentelve ennek a torpedóvető-állomásnak, és van róla két extrém ritka fotó is! A bunker egy álcázott, polgárinak tűnő épületben volt a tengerparton, és Whitehead-torpedókkal tüzelt volna az ellenségre, ha az eljutott volna odáig. Nem jutott.

Hozzáteszem, nekem kissé furcsa a külső nézeti kép. A hegyek alapján ugyanis én azt az épületet éppen az öböl másik partjára tenném, ahol szintén volt torpedóüteg, csak azt éppen Kabalának hívták.

Jó kérdés, hogy ezekből ma még bármi megvan-e. Ottjártamkor nem vettem észre, de ez nem jelent semmit, nem tudván ezekről az erődökről ugyanis nem is kerestem őket. A környező ütegállások mindenesetre még léteznek.

1 komment

Címkék: torpedó erőd haditengerészet osztrák magyar monarchia kriegsmarine whitehead kuk cattaro kobila

A bejegyzés trackback címe:

https://ifjmonarchista.blog.hu/api/trackback/id/tr641883724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rikkudo 2011.09.06. 20:26:54

A közeljövőben illene ellátogatnunk egyesületi szinten az erődbe megkoszorúzni az otrantói hősök emléktábláját, és egy úttal megkeresni ezt is.
süti beállítások módosítása