Ifj. monarchista

Egy ifjú monarchista gondolatai ősi államformánkról, történelmünkről, és mindenféléről, ami ehhez kapcsolódik.

Utolsó kommentek

Fiumei séta

2011.07.05. 14:07 HuPiedone

(...) ott vár a Parttalan,
ott, ott végződik ami nincs, de van,
ott a tenger, a Létező Csoda,
a Végtelenség, mely eddig csak a
nemlétező számokba fért bele…

Szabó Lőrinc: Fiume

Emlékszem, olyan 14 éves koromban ismerősöktől azt hallottam Fiuméről, hogy "ronda jugoszláv iparváros". Nem tudom miért, de akkor valamilyen megfoghatatlan álomkép élt a fejemben erről a különösen csengő nevű városról annak ellenére, hogy nem olvastam róla, nem nézegettem róla képeket, a családban pedig soha, senki nem kötődött a városhoz, így elbeszéléseket sem hallottam róla. Mégis úgy gondoltam, hogy az a város, ami minden dalmát és horvát mivolta ellenére a valaha volt legmagyarabb tengeri kikötő, nem lehet más, mint amilyennek én képzelem.

Első fiumei látogatásommal kiderült, hogy az álomkép valóság, Fiume olyan, amilyennek látni szerettem volna: egy nagyon ismerős, de számomra minden porcikájában az újdonság élményét nyújtó, különösségében szép, közép-európai, de mediterrán enkláve.

Ebben a bejegyzésben jó pár képet közölnék, melyeket Fiumében készítettem, olyan helyeken, ahol még nem jártam (és így itt sem mutattam be, pedig jó pár fiumés bejegyzés volt már), vagy olyan érdekességekről, amik kevésbé ismertek.

Itt csak egy-egy kép látható, az összes kép elérhető az albumban. Kéretik a tehát az albumot is megnézni, a hivatkozott, de nem látható képek is ott vannak!

A Gomila

Piedone: 01. Gomila - Fiumei sétaA Gomila Fiume óvárosa volt, olyan kis mészkő épületekkel, melyeket ma is sok kis horvátországi, tengerparti városkában láthatunk. Nem maradt sok belőle, éppen mutatóba van pár ház, de ez is elég ahhoz, hogy elképzeljük, ilyen épületekből, bármennyire is bájosak, nem lehet forgalmas kikötőt építeni.

Sajnos csak már este jutott idő a Gomilára, ezért a sötét képek.

A kőolajkikötő

Piedone: 04. Kőolajkikötő - Fiumei sétaSajnos itt ezt az egyetlen képet tudom mutatni a kőolajkikötőből. Ahogy ebben a bejegyzésben az "Ez is visszatért-típusú közbeszúrás"-ban kifejtettem, ez a magyar időkben létrehozott kikötő ma az INA-é. A kép a bejáratból készült: bemenni nem lehet. Ahogy az itt is és a Google Maps-es műholdképeken is látszik, a kikötő mólója erősen meg van rongálódva, valószínűleg ma már nem is használják.

Magyar Királyi Tengerészeti Akadémia

Piedone: 09. Magyar Királyi Tengerészeti Akadémia - Fiumei sétaÍme a Nautica, ahol kereskedelmi tengerészeket képeztek. Az épület - a homlokzatán éktelenkedő firkától (?) eltekintve - remek állapotban van. Bár az lehet, hogy nem pont ilyen színe volt eredetileg...

A régi lakónegyedek

Piedone: 31. Fiumei sétaFiume szenzációsan idilli arcát mutatják a kikötő fölötti dombokon található lakónegyedek. Ezek egy része a találó nevű "Belvedere" nevű városrészben található. Gyönyörű, szép állapotú régi villák, apró, buja kertek és lélegzetelállító kilátás jellemzi ezeket a sokszor csak gyalog elérhető utcácskákat. Szép parkok is találhatók itt, meg budapesti gyártmányú vízműfedelek (1894-ből! A tatabányai turulszobrot is jegyző Zellerin Mátyás mester műve.), a tersattói várról pedig innen lehet a legjobb képet készíteni.

Levéltár

Piedone: 41. Levéltár - Fiumei sétaHabsburg–Lotaringiai József Károly főherceg egykori villájában található ma a fiumei levéltár. A palota gyönyörű épülete remek állapotban van. A főhercegnek valószínűleg nagyon szép kilátása lehetett...

 

Hamarosan folyatjuk a kikötővel!

Azért vicces, hogy ezt a bejegyzést tavaly szeptemberben kezdtem el írni. Érlelődött :-).

Szólj hozzá!

Címkék: adria fiume

A bejegyzés trackback címe:

https://ifjmonarchista.blog.hu/api/trackback/id/tr832289571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása