Ifj. monarchista

Egy ifjú monarchista gondolatai ősi államformánkról, történelmünkről, és mindenféléről, ami ehhez kapcsolódik.

Utolsó kommentek

Magyarország vármegyéi és városai - CD-ROM ajánló

2009.07.15. 13:12 HuPiedone

Ezúttal egy kiadványt, egy CD-ROM-ot ajánlanék mindenki figyelmébe, mely az Arcanum Adatbázis Kft. gondozásában jelent meg. A címe Magyarország vármegyéi és városai, ami nem véletlenül ugyanaz, mint a Borovszky-féle monumentális műé: ugyanis ez az utóbbi digitalizált változata.

Magyarország vármegyéi és városai

Kattints a nagyobb képért!

Magáról az ismert enciklopédiáról nem írnék sokat: legyen elég, hogy a millenium évében a kor legjelesebb tudósai kezdték el írni azzal a céllal, hogy lényegében mindent leírjanak az ország településeiről, szócikkekbe szedve. Az egyes helységekről minden megtalálható a műben, kezdve a kor népességi és gazdasági adataitól a megye történelmén át a tervezett vasútvonalakig. Vannak benne térképek és fényképek is. A kötetek teljes tartalma felkerült a CD-re, kifogástalan minőségben.

A kiadvány meglehetősen kusza és nehezen átlátható felhasználói felülettel rendelkezik, cserébe minden funkció benne van, ami elvárható. Természetes, hogy a teljes tartalma kereshető, ez sokat segít, ha az ember valamilyen meghatározott információra kíváncsi. A szövegek és képek külön is lementhetők. A CD-ROM-ok szokásos jó tulajdonságait pedig nem kell ismételni: összehasonlíthatatlanul kisebb és kevesebbe kerül, mint ha megvásárolnánk a reprint változatot, de persze nem lehet lapozgatni és tíz év múlva valószínűleg hozzáférhetetlen lesz rajta minden adat.

Remek vétel, ha valaki kutatómunkát végez, vagy egyszerűen csak részletesen érdekli a műben szereplő 21 vármegye. A könyvsorozat ugyanis nem vált teljessé: az I. világháború kitörésével ez a páratlan munka megszakadt.

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló magyarország osztrák magyar monarchia kuk cd rom

A bejegyzés trackback címe:

https://ifjmonarchista.blog.hu/api/trackback/id/tr371243400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása