Ifj. monarchista

Egy ifjú monarchista gondolatai ősi államformánkról, történelmünkről, és mindenféléről, ami ehhez kapcsolódik.

Utolsó kommentek

Martonyi: Szent Korona-tant az alkotmányba, de módjával

2009.11.28. 14:42 HuPiedone

Az eheti Heti Válasz (amit egyébként a legszínvonalasabb magyar hetilapnak tartok, és ebbéli meggyőződésemet rendre meg is erősíti) közölt egy kétoldalas interjút Martonyi Jánossal, az Orbán-kormány külügyminiszterével. Ebben mindenféle aktuálpolitikai kérdésről is faggatták, amiből kettőt emelnék ki: az egyik a Fidesz beállítottságával, a másik az alkotmánnyal kapcsolatos.

Már írtam arról, rendkívüli éleslátással tapintva rá a valóságra, hogy a Fidesz egy centralista néppárt lett. Ezt Martonyi igen konkrétan ki is mondja (annyira jól, hogy a Heti Válasz címlapján is ez a mondata szerepel): "Mi tehát, tetszik vagy sem, középen vagyunk." Azt hiszem ezzel a polgári párt képe el is szállt, és még nyilvánvalóbb, hogy nincsen konzervatív erő Magyarországon. Arra mondjuk kíváncsi lennék, hogy Martonyi kit szólít meg, amikor azt mondja, hogy "tetszik vagy sem". A Fidesz azon választói, akiknek nem tetszik, hogy a párt balra tolódott?

A másik pont pedig az, hogy Martonyi szól a jelenlegi alkotmány átalakításáról (igaz, csak nagyon röviden, de már a kérdés felmerülése is örömteli): "Riporter: Ha a Jobbikkal együtt lenne meg a kétharmad, akkor sem lesz Szent Korona-tan az Alkotmányban? Martonyi: Azzal önmagában nincs baj, ha valaki a sumerok nyomait keresi Erdélyben. A Szent Korona-tan lenyűgöző jogtörténeti unikum, és az Alkotmány preambulumában történeti hagyományként hivatkozni is kell majd rá. De nem szabad bevinni a napi politikába, ahogy a nyelveredet kérdését sem. (...)" Nem tudom, Martonyi miért von párhuzamot a jelenleg divatos őstörténet-keresési ámokfutás, és a Szent Korona-tan kutatása között. Ez már csak az időbeli távolság miatt is furcsa: azon lehet gúnyolódni, ha valaki elméleteket állít fel néhány ezer éves történésekről, de azért egy uszkve ötven éve véget ért, utolsó évszázadában (évszázadaiban) tökéletesen dokumentált kor jogrendszeréről ugyanígy nyilatkozni mondhatni erős. És azt sem tudom, hogy hogyan képzeli el Martonyi: az alkotmány majd azzal kezdődik, hogy a Szent Korona-tan nékünk hagyományunk, majd később kínosan ügyel rá, hogy minden elemét kerülje? Ha elismerjük, hogy a Szent Korona-tan a mi hagyományos alkotmányos keretünk, akkor nem lenne logikus, ha mondjuk annak esetleg egyes elemeit is beemelnénk abba a nyomorult alaptörvénybe?

3 komment

Címkék: fidesz alkotmány aktuálpolitika szent korona tan martonyi jános

A bejegyzés trackback címe:

https://ifjmonarchista.blog.hu/api/trackback/id/tr431557164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

magorisz 2010.01.11. 09:43:05

Szeretném ajánlani nem csak a miniszter úrnak Dr. Cserép József: A magyarok őshazája és őstörténete c. könyvét. (Bp.1933) Magyar Széchenyi Könyvtár.
Cserép József, ELTE magyar történelem, görög és latin szakos tanára volt, MTA. felkérte a professzort, aki ismerte a a fenti nyelvek ó- változatait is, hogy Európa nagyobb könyvtáraiban gyűjtse össze az ókori és középkori írók munkáiból a magyarokról szóló írásokat és fordítsa magyar nyelvre . Megdöbbentő fordításokat közöl könyvében.
A szellem, már a palackon kívül van!

HuPiedone · http://lajtamonitor.hu/ 2010.01.12. 19:33:17

@magorisz: Rákerestem a Google-ben, és nahát, az OSZK-ig sem kell elmenni a könyvért. Egy jótét lélek ugyanis elérhetővé tette az interneten: www.scribd.com/doc/24875355/Cserep-Jozsef-A-magyarok-%C5%91shazaja-es-%C5%91stortenete

Ianitorum Regalium Magister · http://regnihungariae.blog.hu/ 2010.06.01. 09:15:56

Azért nem kell mindent elhinni,ami abban a könyvben van.
süti beállítások módosítása