Ifj. monarchista

Egy ifjú monarchista gondolatai ősi államformánkról, történelmünkről, és mindenféléről, ami ehhez kapcsolódik.

Utolsó kommentek

A Jobbikkal felborult a hazai pártpaletta, de valami hiányzik

2009.06.13. 13:01 HuPiedone

Az EP választások nyomán látványosan felborult a hazai pártok eddig jól leírható felállása. Önmeghatározásuk átalakult, választóik megváltoztak. De feltárult egy ordenáré hiány is.

Mert milyen pártok léteznek most, értékrendjük szerint?

  • A Fidesz, ami korábban jobbra pozicionálta magát, majd rövid ideig a polgári vonalat is követni vélte, egyértelműen egy szociáldemokrata-liberális, centralista párt lett. Orbán Viktor maga mondta néhány nappal ezelőtt egy interjúban, hogy nagy gyűjtőpártban gondolkodik. Ezzel nincs is semmi probléma, de így szükségszerűen nem tudja jól megszólítani a jobboldalon álló szavazópolgárok egészét.
  • Az MSZP vadliberális-vadkapitalista és nosztalgikusan kommunista emberekkel is rendelkezik. Célcsoportja leginkább a nyugdíjasok és a kisemberek, akiket egy-egy kedvezménnyel próbál megszerezni a következő választások erejéig. Ez a taktika kifulladóban van, és helyette (vagy mellette) nem tudnak felmutatni egy értékrendet, hogy úgy mondjam egy identitást. Jelenleg még egy karizmatikus vezéralakkal sem rendelkeznek, aki esetükben a párt maga szokott lenni.
  • Harmadik erő lett a Jobbik, ami érdekes módon mind a Fidesztől jobbra, mind az MSZP-től balra állókat meg tudja szólítani. Ők képviselik a radikális jobboldalt, szavazóik pedig radikális változtatásokat igényelnek tőlük.
  • AZ MDF választásról-választásra változtatja arculatát, amiben a "normalitás" hangsúlyozása talán az egyetlen biztos pont. Kicsit konzervatívnak mutatják magukat.
  • A vadliberális SZDSZ éppen megszűnik, lévén az MSZP-hez hasonlóan ők is identitásukat vesztették.
  • Új, fiatal liberálisok léptek elő az LMP-HP személyében, igen világos nemzeti-liberális önmeghatározással, majd meglátjuk, ez hogyan alakul.

A Jobbik azzal, hogy ilyen erőteljesen feltört, arra késztette az MSZP-t, az MDF-et és az SZDSZ-t, hogy mindannyian hozzá képest határozzák meg magukat. Ez nem is csoda, hiszen mindhárom párt arcát vesztett, egyik választásról a másikra élő formáció lett. A Jobbik miatt vesztette el a Fidesz valódi jobboldaliságát (és ezen a pártban lévő radikálisabb személyek sem változtatnak).

A Jobbiknak azonban fel kell nőnie a nagypártos focipályához. Legelszántabb támogatóiktól valószínűleg ezzel meg kell válniuk: ezek a szélsőjobboldaliak, akiknek néha a Jobbik sem elég jobboldali. Értem ezalatt azokat, akik leginkább nyilas vagy náci eszméket vallanak. Lássuk be, az ilyen eszméknek nálunk hagyományosan semmi keresnivalója, a pártpolitikában még kevésbé.

Azonban mindezek után maradt egy űr a politikai palettán. Nincsen ma Magyarországon konzervatív, polgári párt. A Fidesz már nevében sem az, az MDF tetteiben nem. Minden bizonnyal a következő választások után egy nyolc éves Fidesz-kormányzás következik, konszolidációval, gazdasági stabilizálódással. Az elején a Jobbik kontrollálni fogja a Fideszt, a második ciklusra pedig a gazdasági problémák elmúltával jelentősége csökkenni fog, mert a radikalizmus értelmét veszti. Ekkor fog igény támadni a magasztosabb, konzervatív értékek iránt (ne adj' Isten a királyság visszaállítása iránt), amikor már nem az lesz a legnagyobb probléma, hogy mit eszünk holnap. Ekkor indulhat el hazánkban egy olyan átalakulás, amivel talán megtörténhet a rendszerváltás, és lerázzuk magunkról a régről itt maradt vörös szennyet.

5 komment

Címkék: fidesz magyarország jobbik aktuálpolitika pártpolitika

A bejegyzés trackback címe:

https://ifjmonarchista.blog.hu/api/trackback/id/tr341182564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wladyslawsky (törölt) 2009.06.13. 20:04:09

a Jobbik által felvetett dolgok közül, amik nekem tetszenek, egy sem szélsőséges (legfeljebb nem PC, de a PC dögöljön meg!):

- az államadósság újratárgyalása (volt már számtalan példa ilyenre a világban)
- a multik támogatását felfüggeszteni
- a magyar kis/középvállalkozásokat támogatni
- a mezőgazdaságra sokkal nagyobb hangsúlyt helyezni
- a (főleg) vidéki bűnözéssel szembeni drasztikus fellépés (huszadrangú kérdés hogy minek nevezzük)
- a kereskedelmi gyerekgyártással szembeni fellépés (pl. 3. gyerektől adókedvezményben a támogatás,stb.)
- a segélyek természetbeni kiutalása

ha semmi mást nem ér el a Jobbik, csak azt, hogy a Fidesz rákényszerül, hogy ezekre a témákra NAGYON nagy hangsúlyt fektessen, és tetteket is végrehajtson, már megérte

HuPiedone · http://lajtamonitor.hu/ 2009.06.14. 13:44:27

@wladyslawsky: Igen, a Jobbikot én is mindig konzekvensen radikálisnak nevezem, ami a szélsőségességgel nem keverendő össze.
Vona úgy tűnik a választások estéje óta kicsit lehiggadt, és politikusi szinten tud nyilatkozni: www.youtube.com/watch?v=pjzpXz8Ss4I&eurl=http%3A%2F%2Fkuruc.info%2Fr%2F34%2F42051%2F&feature=player_embedded Itt többek között az általad leírt kérdésekről is beszél (de érdemes napokban a Heti Válaszban, vagy a Magyar Hírlapban megjelent interjúkat is elolvasni).

Hitetlen (ex)Bérgyilkos 2009.06.14. 15:01:13

Az igazi szélsőjobb (pl. hungaristák) nem szavaznak a Jobbikra. Sőt, egyik pártra sem. Elutasítják a jelenlegi pártrendszert. (van valami közös a monarchistákkal)

HuPiedone · http://lajtamonitor.hu/ 2009.06.14. 18:36:30

@Hitetlen (ex)Bérgyilkos: Nekem az az érzésem (jobbikos rendezvények közönsége alapján, de akár a választási sajtótájékoztató háttérből bekiabálóira is gondolhatunk), hogy a Jobbik táborában igenis sok a szélsőséges világnézetű ember. Ne legyen igazam.

sZoCi 2009.07.09. 01:26:29

www.police.hu/data/cms364655/budah%C3%A1zy.jpg

egy közönséges, pitiáner, börtöntöltelék legyen a mi új királyunk.
úgy érzem ez a blog ezt az embert érdemli meg.
hajrá magyarország, hajrá magyarok!

üdv. ifjű, nagyoin is BÜSZKE szoci
süti beállítások módosítása