Ifj. monarchista

Egy ifjú monarchista gondolatai ősi államformánkról, történelmünkről, és mindenféléről, ami ehhez kapcsolódik.

Utolsó kommentek

Seefort Mamula, Alcatraz az Adrián

2009.08.21. 13:55 HuPiedone

Mamula erőd a tengerrőlA Punta d'Ostrotól elhajózunk ötszáz métert, és folytatjuk erődtúránkat Mamula szigetén, ezennel már montenegrói felségterületen, de továbbra is a Cattarói-öböl bejáratában.

Ez a felvétel az erődöt az öböl belseje felől ábrázolja. Az idelátogató franciáknak biztos érdekes lehetett 1918 után, mert előtte innen nem nagyon látták...

A képeket kattintani tessék!

Mamula erőd térképAz erőd az őt tervező Lazar Mamula tábornokról kapta a nevét, és bár a szigetnek van saját neve is, Lastavica, így nem nagyon nevezik. Egy időben épült a Punta d'Ostro erőddel, akkor, amikor a Monarchia haditengerészete elkezdte kiépíteni a Bocche védelmi rendszerét. A II. világháború alatt a benne elkövetett kegyetlenségekről híres olasz börtön működött, ezért is nevezte egy helyi halász a "mi Alcatrazunk"-nak. (Egyébként van egy montenegrói Alcatrazként is emlegetett sziget, de a Shkodrai-tavon.)

A beosztása kettős: van egy belső, kör alaprajzú "torony" (a képen az előtérben), illetve egy külső, félköríves rész. Ez utóbbiban voltak valószínűleg a legénységi szállások, mindenféle raktárak és persze rajta a fő ütegek (hiszen ez nézett a nyílt tenger felé), az előbbiben pedig minden bizonnyal többek között a tiszti/parancsnoki körletek (erre bizonyíték később). Mindez jól megfigyelhető ezen a légifelvételen.

Mamula erőd szikláiSziget mivolta miatt az erőd csak hajóval (illetve inkább csónakkal) közelíthető meg, úszva a nagy hajóforgalom miatt a közeli Arza erődtől sem ajánlott. Ez nem jelent problémát, a legközelebbi nagyobb településből, Herceg Noviból (régi nevén Castelnuovo) egy halász jutányos áron átviszi ide az embert.

A sziget sziklái kedvelt búvárhelyek, az elővilág gazdag és viszonylag háborítatlan.

Feljárat a Mamula kapujáhozAz erőd bejáratához (ami kb. a keleti oldalon található) észak felől visz fel az egyetlen út. Látható, hogy a vegetáció mára igencsak elburjánzott a szigeten, ami egyáltalán nem baj. A montenegróiak pedig az erődben láthatóan kaszálják a gazt, így egész jól bejárható minden.

 

Mamula erőd kapuÍme az erőd kapuja, tökéletes állapotban, a bejutást lehetővé tevő új fahíddal. A kapu mellett egy cirill betűs tábla nagy ötágú csillaggal emlékeztet valamire, a benne szereplő 1943-as évszám miatt valószínűleg az olasz börtön fogvatartottaira. Jól megfigyelhető itt is a míves erődépítészet. Támadóként nem lehetett volna egyszerű bejutni, mindenhol lőrések meredeznek. Ahogy a következő képeken látni fogjuk, a kapun bejutva is csak a külső udvarba jut az ember, ahol még ezerszer lelőhetik.

Mamula külső udvar

 A külső udvarból nyílik az összes, a félköríves külső karéjban található helyiség. Ennek tetejére vezetett egy lépcső, amit a későbbi korok gyermekei éleseszűen elfalaztak... De a két végén lévőn kívül van egy középső lépcső is, ami felvezet az erőd közepére.

 

 

 

 

 

Kőbe vésett felirat a Mamula erődbenAz egyik innen nyíló, az Arza felé néző teremben találtam ezt a földön lévő vésett feliratot: "Marin Nistok 1907 1910". Ez egy Marin Nistok nevű katona volt? Vagy rab? Esetleg egy Nistok nevű tengerész? Az erőd más részén is vannak hasonló vésett feliratok, de többségében cirill betűkkel, nyilván későbbről. De pl. találtam egy latinbetűset, egy Petar Spralja nevű káplár véste 1925-ben.

Az Arza torony a Mamula erődbőlA kilátás kelet, az Arza torony felé (lesz még róla szó). Az itteni ablakok mind ilyen rácsosak, utalva az erőd legutóbbi funkciójára.

 

 

 

Mamula erőd legénységi illemhelyA már melített középső lépcső mellett található illemhely, ami erősen legénységinek tűnik, megerősíteni látszik a feltételezést, miszerint a tisztek a belső erődben laktak. Később lesz a tiszti illemhelyről is szó, csak, hogy teljes legyen a kép...

 

 

Mamula erőd kemencéje a konyhábanRokon tevékenységről lévén szó, az előbbi helyiség mellett található a konyha a képen látható kemencével. Sajnos a Punta d'Ostroban megfigyelhető firkálás itt is jelen van, de legalább a szemét kevesebb - hiszen azért jócskán nehezebb egy szigetre odahordani a hulladékot...

Alább egy panorámafelvétel látható. Középen a belső torony (rajta erkéllyel!), balra-jobbra a félköríves rész teteje. Mögöttünk az öböl bejárata.

 

 

Mamula erőd panorámakép

Mamula erőd tüzérségi figyelőállásTovábbmenve felfele láthatjuk, hogy a félkörívű védmű takarásában, belül páncélozott figyelőállások, tűzvezető állások állnak (ez a tippem, nem biztos).

 

 

 

Mamula erőd csavarokAzért is gondolom, hogy azok, mert mellettük, alattuk talán lövegek helyezkedhettek el, erre utalnak az ott látható rögzítőcsavarok.

 

 

 

Mamula erőd pusztulásA fenti figyelőállás előtti részhez hasonló helyen készítettem ezt a fényképet. Látható, hogy a vasgerendák erősen korrodálódtak, a szerkezet sok helyen omladozik, a növények pedig rásegítenek a pusztulásra. Ilyen rossz állapot szerencsére azonban csak ezeknél és a lentebb bemutatásra kerülő figyelőállásoknál mutatkozik. Ezeket nyilván nem az 1850-es években, az erőd megépítésekor emelték. Stílusuk inkább az I. világháborút közvetlenül megelőző osztrák-magyar erődépítészetét idézik, de talán az is lehet, hogy már a jugoszláv időkben épültek?

Mamula erőd figyelőállás belülrőlA félkörív mindkét végén gyanúm szerint később épült, a fentihez hasonló figyelőállások, bunkerek találhatók. Anyaguk kissé mintha eltérne ezektől, és páncél félkupolák helyett csak fémborítást kaptak. Egy ilyen belsejében készült ez a kép.

 

 

 

 

 

Mamula erőd figyelőállás belülrőlEz pedig egy másikban. Anyaguk erősen mállik és nehezen közelíthetőek meg.

 

 

 

 

Mamula erőd Punta d'OstroA Punta d'Ostro a nyugati bunkerhez közeli "várfalról".

 

 

 

 

Mamula erődről fényképezve a Cattarói-öböl belsejeAz öböl belsejének látképe pedig a keleti oldali bunker tetejétől fényképezve.

 

 

 

 

Mamula erőd belső udvarának kapujaIdeje, hogy beljebb menjünk! Lássuk az erőd belső részét, a tornyot és a belső udvart!

Ahogy kívül, ahonnan a panorámafelvétel is készült, is van egy ciszterna, úgy a belső udvarban is található egy (nem hinném, hogy kút lenne...).

 

 

 

 

Mamula erőd belső udvaraEgy belső csigalépcsőn fel is lehet menni a torony tetejére, ahonnan remek kilátás nyílik az egész környékre.

 

 

 

 

 

 

 

Mamula erőd tiszti illemhelyMár említettem, hogy szerintem az erőd ezen részén lehettek a tiszti szállások. Ezt megerősíti az erkély, és egy saját, kisebb illemhely létezése is.

 

 

 

Mamula erőd kazánAz egyik földszinti helyiségben az itt látható vas tartály található, ami valaha talán egy kazán része lehetett. A mellette lévő szobában elektromos vezetékek rögzítésére szolgáló konzolok és porcelán szigetelők tömkelege van, így kézenfekvő, hogy itt talán az erőd áramellátását biztosító generátor volt.

 

Mamula szálloda látványtervMamula szigete páratlan elhelyezkedése miatt szinte kiált azért, hogy valamit tegyenek már végre vele. Egy terv létezik is, ami egy batárnagy szállodakomplexumot képzel el a szigeten, az erőd épületeit is felhasználva (forrás: Császári és Királyi Haditengerészeti Egyesület)...

 

 

 

Mamula erőd légifelvételEz a szép légifelvétel megmutatja egészében is, hogyan néz ki az erőd. A képet a wanus nevű Flickr-felhasználó készítette és volt kedves számomra engedélyezni a használatát. A fényképei között egyébként egész sor remek erődfotó található!

 

Páncéldarab a Mamula erődbőlVégül íme egy páncéldarab, ami az erődben hevert, én pedig elloptam rekviráltam a társtulajdonos jogán elhoztam. Aki kitalálja, hogy minek lehetett a része, egyéves Ifj. monarchista előfizetés nyer! (Választható RSS vagy Atom feed formájában.) Sőt, minden megfejtést beküldő nyer, nekem ugyanis fogalmam sincs.

4 komment

Címkék: montenegró erőd haditengerészet osztrák magyar monarchia kriegsmarine kuk i világháború cattaro mamula

A bejegyzés trackback címe:

https://ifjmonarchista.blog.hu/api/trackback/id/tr361322322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MTi 2009.08.21. 21:32:40

Ha az előző posztnál azt írtam, hogy lenyűgöző, akkor ez duplán az!!
A lastavica egyébként fecskécskét/fecskelányt jelent.
Várom a következőt!

Tiborr · http://1solumipsum.tumblr.com/ 2009.08.21. 22:27:19

Csatlakozom az előttem szólóhoz, lenyűgöző. Gratula!

HuPiedone · http://lajtamonitor.hu/ 2009.08.22. 23:14:31

Köszönöm :-). Még lesz néhány erődös bejegyzés, utána folytatom Montenegró további érdekességeivel.

Tomahawk_ 2015.03.24. 12:41:43

Nekem is volt szerencsém az erődöt látni 2013-ban.Egyedülálló fekvésű sziget, nagyon vártam már, hogy személyesen is láthassam. A környező táj szépsége lenyűgözött, de az erőd elhanyagoltsága elég lehangoló volt számomra. Tele szeméttel, erős húgyszag párosult a ódon rom látványa mellé!
süti beállítások módosítása