Ifj. monarchista

Egy ifjú monarchista gondolatai ősi államformánkról, történelmünkről, és mindenféléről, ami ehhez kapcsolódik.

Utolsó kommentek

A fiumei Kormányzói Palota

2009.10.26. 19:43 HuPiedone

Fiume Kormányzói PalotaMint a provinciákban a kőszínházak és aquaduktok a római uralmat, úgy jelképezte a magyar fennhatóságot Fiumében a Kormányzói Palota épülete.

A millennium évére épült fel az új kormányzói székhely Hauszmann Alajos tervei alapján. Ezzel a mindenkori elöljáró egy rendkívül impozáns, reprezentatív épülethez jutott.

Fiume Kormányzói Palota kilátásA Palota a város fölé magasodik, erkélyéről, de kertjéből is látható a tenger. Kormányzó nem lévén, az épület ma múzeum... A kertben pedig többek között egy szovjet feliratú torpedó és egy olasz jelzésű torpedóvető-cső található...

A régi dicsőség elmúltának keserűségébe visz örömöt az a tény, hogy Fiume régi városnegyedei, ahogy a Kormányzói Palota környéke is, viszonylagos épségben vészelte át a zivataros időszakokat. Régi, szép épületek ontják magukból a történelem illatát.

 

Fiume Hauszmann Alajos térA Palota mellett kicsiny tér található, melyet Hauszmann Alajosról neveztek el. Más magyar vonatkozású köztér nem is nagyon van már Fiumében.

 

 

2 komment

Címkék: adria fiume

A bejegyzés trackback címe:

https://ifjmonarchista.blog.hu/api/trackback/id/tr591477086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HuPiedone · http://lajtamonitor.hu/ 2009.10.29. 10:36:48

@Zig Zag: Ezek szerint meghívást kaptam a hadtörténeti-blogger bulira, amire a Balaton szépe versenyzőit is elhívtátok a hangulat fokozása végett? Vagy erről nem beszélhetek? Ja, most veszem észre, mégse erről van szó :-).
süti beállítások módosítása