Ifj. monarchista

Egy ifjú monarchista gondolatai ősi államformánkról, történelmünkről, és mindenféléről, ami ehhez kapcsolódik.

Utolsó kommentek

Monitorok Pétervárad előtt - képeslap

2009.07.13. 20:00 HuPiedone

Ez a képeslap sokszorosan magyar vonatkozású a Monarchia-korabeli hadihajózás történetéből. Dunai monitorokat ábrázol, márpedig a folyami hadihajózás hagyományosan inkább a magyar birodalomrészhez állt közel, mint az osztrákhoz (mindez fordítva volt a haditengerészet esetében). Ezen kívül Péterváradon vagyunk: ha valaki nem tudná, ez az Újvidékkel szembeni, a Duna mellett álló erődítmény és város. A Dunai Flottillának itt is volt támaszpontja (főhadiszállása pedig az óbudai tengerészlaktanya volt, amiben a budapesti tengerészkülönítmény állomásozott; a laktanya ma is látható, az Árpád híd budai hídfőjénél található HÉV megálló melett van).

Kk-nosztalgikus (nem tévedés) közbeszúrás:
A péterváradi vár a komáromi erődhöz hasonló elvek alapján nyerte el mai formáját, XIX. századi modern erődítmény. A szabadságharc egyik - Komárom előtti - utolsó bástyája volt, szintén jóval a világosi fegyverletétel után adták fel.

Monitorok Pétervárad előtt

Kattints a nagyobb képért!

Az előtérben látható hajó talán a Bosna (ex Temes II.). Az eredeti Temes szintén monitor volt, a Szerbia elleni támadás alatt aknára futott és elsüllyedt. A magyar közönség oly mértékben megsiratta a hajót, hogy a neve "Traditionsname" lett, azaz azt a flottillában mindig viselni fogja egy hajó. Így lett az épülő Bosna Temes II. Később a Temest kiemelték, újra szolgálatba állt, ezért a Temes II. megkapta eredeti nevét.

A sorozat további tagjai a képeslap címke alól elérhetők.

Szólj hozzá!

Címkék: monitor képeslap haditengerészet osztrák magyar monarchia kriegsmarine kuk pétervárad

A bejegyzés trackback címe:

https://ifjmonarchista.blog.hu/api/trackback/id/tr181232129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása