Ifj. monarchista

Egy ifjú monarchista gondolatai ősi államformánkról, történelmünkről, és mindenféléről, ami ehhez kapcsolódik.

Utolsó kommentek

Erre egy köztársaság elnöke sosem képes

2010.03.12. 14:00 HuPiedone

...mondja valamire az általam nagyon tisztelt Nemeskürty István, sok más érdekessel egyetemben az aktuális Heti Válaszban közölt interjúban. Hogy mire? Szövegkörnyezetből kiragadott, manipulatív, önkényesen kiválasztott szemelvények alant.

"(...) még fogalmunk sem volt, mit kezdjünk magunkkal [az ún. rendszerváltáskor], de rögtön pártok szerveződtek, elindult az első kampány..."

"Egyáltalán nem természetes, hogy pártok harca döntse el egy ország sorsát még azelőtt, hogy az alapokat tisztáztuk volna. Európában a legdemokratikusabbnak tartott országok mindmáig alkotmányos monarchiák, ahol a király uralkodik. (...) van egy nagy hatású személy, aki akár a hatalmával, akár a tekintélyével hatni, lépni tud, ha baj van. Erre egy köztársaság elnöke sosem képes. Nem vagyok tehát biztos abban, hogy helyes volt 1990-ben az ország jövőjének megtervezése nélkül egyes pártok küzdelmére, paktumaira bízni mindent. (...) A pártok már akkor is azzal voltak elfoglalva, hogy egymást köpködjék."

"1848 márciusában sem volt forradalom. Éppen ez volt benne a nagy fogás. A császár és király által összehívott 1825-ös országgyűléssel kezdődött mindaz, amit márciusban ünneplünk."

"(...) még az is fölvetődött, hogy Magyarországra kellene áthelyezni a birodalom központját, hiszen a magyar az egyetlen nép, ami a fenekén maradt. (...) El akarták kerülni a fegyveres harcot, mert a tanulság az volt, hogy ilyenből még egyetlenegyet sem nyertünk meg."

"Megbocsáthatatlan, hogy 1990-ben nem kezdtük el építeni magunkat."

A teljes interjúért vegyük meg az eheti Heti Választ, érdemes!

2 komment

Címkék: forradalom március 15 monarchizmus nemeskürty istván

A bejegyzés trackback címe:

https://ifjmonarchista.blog.hu/api/trackback/id/tr31833764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

portfiume · http://portfiume.gportal.hu 2010.03.22. 20:59:24

tudom, hogy a monarchistákon belül is igazi szakbarbár vagyok, de a KuK Almanachból lehetne még kérni az osztrák kereskedlmi hajók listáját? Remélem, hogy nem gond. Oda már nem akartam írni, félek, h nem olvasod.
Ehhez a köztsasági elnökös témához pedig csak annyit: biztosan ismered Bibó: kelet-európai kisállamok nyomorúsága esszéjét. egyes részei eszembe jutottak, ahogy olvastam a bejegyzést.
ha a fenti kérés megoldható, ezúttal ezer és ezer köszönet!

HuPiedone · http://lajtamonitor.hu/ 2010.03.26. 12:21:20

@portfiume: Nem nehéz az összes bejegyzést egyszerre "figyelnem", mert a rendszer értesít, ha írnak egy hozzászólást.
A másik lista is megoldható, de nem ígérem hamar, mert egy kicsit sok. A jövő héten fogom tudni felrakni várhatóan.
Bevallom a Bibó-esszét nem ismertem, de ezek után elolvastam.
süti beállítások módosítása