Ifj. monarchista

Egy ifjú monarchista gondolatai ősi államformánkról, történelmünkről, és mindenféléről, ami ehhez kapcsolódik.

Utolsó kommentek

Adóötletek a t. Háznak

2009.08.03. 14:26 HuPiedone

A szuperbruttósítás viszonylag friss ötlete (ti. hogy ezután az ember adóalapját a munkáltató által utána fizetett járulékok is növelik: megadóztatják az adót) nyomán kicsit meglódítottam a fantáziámat, milyen remek intézkedésekkel lehetne tovább facsarni az adózókon. Offtopic.

Általános Adócsalási Bírság (ÁAB): Mint tudjuk, a különböző ügyeskedések, kisebb-nagyobb adócsalások óriási kárt okoznak az államnak. Ennek ellensúlyozására lehetne bevezetni ezt a járulékot, amit azok fizetnék, akik bevallott és adózott jövedelemmel rendelkeznek (mivel őket sokkal egyszerűbb tovább préselni, mint adócsalókat keresni).

Kapuadó (KA): Senki sem mondhatja, hogy nincs hagyománya. Új formájában inkább ajtóadónak lehetne nevezni. Egy bizonyos fix összeget kellene fizetni a lakóingatlanok összes átjárásra alkalmas nyílása (akár kívülre nyílik, akár a lakásban belül található), az autók ajtajai (beleértve a csomagtartót) és a nagyobb szekrények ajtajai után is.

Macskaadó (MA): Ebadó már volt. Mivel az egy háztartásban tartott macskák számát megbecsülni lehetetlen, a bevallásos rendszerben bízni pedig nem lehet, a csecsemőtől az aggastyánig mindenki fejenként egy macska után fizet heti 1500Ft-ot (mert ha lenne macskája, ennyit akár rá is költhetne, de akkor már inkább az államnak menjen a pénz).

Adó- és Járulékbeszedési Illeték (AJI): Az adók beszedése hatalmas terhet ró az APEH munkatársaira, amit közös adóforintjainkból finanszíroz az állam. Ezért logikus lépésként az illető által befizetett adók összegével arányosan növekvő mértékű AJI sújtaná az adózókat. Az AJI sávosan növekedhetne, hiszen minél több adót fizet valaki, annál több vele a munka is. Természetesen az AJI-t társaságokkal is meg kell fizettetni.

Rendkívüli Hadiadó (RHA): Miniszterelnöki rendelettel tetszőleges gyakorisággal kivethető, tetszőleges mértékű ha-éppen-szükséges-jellegű adó. Ha Mátyás királynak volt, bárkinek lehet!

Haláladó (HÁ): Aki meghal, az többé nem dolgozik és nem fogyaszt, így nem termel GDP-t és nem fizet adót sem. Következésképpen ha valaki meghal, az örököseitől (függetlenül az örökség mértékétől) az illető életkorával fordítottan arányos mértékben kell az elhalálozással megúszott adót beszedni. Aki fiatalon hal meg, az szedi ki az állam zsebéből a legtöbb pénzt, ez így nem mehet tovább.

Időnkénti Természetbeni Urbán-Rekviráció (ITUR): Ha kell a pénz, a Miniszterelnöki Hivatal bandériuma megostromol egy szabad királyi várost és kirabolja. Ha az erdélyi fejedelmeknek lehetett, bárkinek lehet ! (Az erdélyi szász városok alkalmankénti megsarcolása ma már annyira nem nyerő ötlet, szász már csak mutatóba van, és a dolog külpolitikai problémákat is felvetne.)

Születési (illetve Ifjúkori) Adó-hozzájárulás (SZAH és IAH): A megszületett gyermek egy jó darabig nem dolgozik, tehát nem is adózik. Ezt kompenzálandó a munkaképes koráig így elcsalt adót egy összegben, átalányként kell megfizetnie a szülőknek a születés után, legfeljebb három részletben. A pénz elértéktelenedése miatt az adót újra meg kell fizetni, amikor a gyerek betölti 14. életévét.

Rendvédelmi Biztosítási Költség-hozzájárulás (RBKH): A különböző közterületen megtartott tüntetések, demonstrációk biztosítása a rendőrségtől óriási erőket kíván (pl. a gyepen ülő terroristák elszállításához esetenként három ember is kell). Nyilván nem lehet elvárni, hogy ezt „az adófizetők pénzéből” tegyék a rendvédelmi szervek, így a biztosítás költségeit be lehetne hajtani a szervezőkön. Az országban beköszöntene a tisztességes békesség időszaka, hiszen melyik szervezetnek van több tízmilliója egy tüntetésre, leszámítva a nagypártokat, ugye.

3 komment

Címkék: humor adó aktuálpolitika

A bejegyzés trackback címe:

https://ifjmonarchista.blog.hu/api/trackback/id/tr881286075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Otido · http://monarchista.blogspot.com/ 2009.08.10. 11:26:13

Nagyon jó ötletek - mihelyst hatalomra kerülök, mindet megvalósítom.

De ne végezzünk félmunkát!
Vezessük be a Rendőrségi Adót (RA) amit azok fizetnének - családonként és háztartásonként, akik bármilyen rendőrségi szolgáltatást vagy védelmet igényelnek, igényeltek vagy igényelhetnének. Ne legyen nagy összeg, legyen a mértéke a MA-ból kiindulva heti 1000 Ft.
A cigányok által több mint 5 %-ban lakott településrészeken ezt természetesen megtoldanánk Extra Rendőrségi Adóval (ERA), ami arányosan mindezeken felül + heti 3000 Ft lenne. Aki nem fizetné, annak elvinnénk a bejárati ajtaját, ezzel persze csökkenne az ANYA, A Nyilászárási Adó, de nem úr, aki nem pazar.

Ugyanígy lehetne Tűzoltó Adó, Mentő Adó és Viharkár vagy Jégeső Adó is.

Bevezetném a Kossuth tér Adót is (KOTA) amit a téren tüntetők fizetnének, de ha a rendőrök bemennek, akkor nekik 50% illetményelvonás lenne az adófizetési módjuk.
Bevezetném a Balaton, a Duna, a Tisza és a Velencei tó Adót is, aki nyaral, nyaralni akar, vagy már egyszer egy nyarat megélt, azok fizetnék - mármint az Idegenforgalmi Adón felül.

Bevezethetnék Útfelújítási Adót, Kátyúsítási és Kátyútlanítási Adót, meg Metró Adót, külön fizetendő 4-es és 5-ös metró felárral.

De a legfontosabb: Bevezetném a Nemzeti Zászló Lobogtató Adót Árpád-sávosra felárra. Ja, és az Ötágú Csillag (ÖCSA) viselésére, a hatágú csillagra HACSA) , a hétágú csillagra HÉCSA (ezt a seriffek fizetnék) és minden primszámú ágú csillagra is. Aki egyiket sem viseli vagy szereti, az az alap adót fizetbé az Egyágú Csillag Adót (ECSA).

Adóztatni kellene a kés viselését, az öngyújtó hordását, de a WC lehúzását is (bár mi van, ha ezt elszabotálnák - nem jó ütlet. Vagy mégis? Akkor WC le nem húzási adó lenne belőle.)

Külön megadóztatnám azt, aki azt gondolja, hogy a középkorban kevesebb adónem volt. Legyen a neve: Gondolat-Bűn Adó (GoBA)

És még mondják, hogy Mátyás király milyen népnyúzó adórendszert működtetett. Pironkodna az elégedetlenségtől, ha látná, mai utódai miket ki nem tudtak találni.

Nála volt a robot (közmunka), a kilenced, a decima, a várépítési adó (szintén közmunka) a telekadó, városokban föld- és fejadó, a füstadó, a korábbi kapuadó helyett, harmincad vám, földesúri járadék - a forintos adó. Persze most majdnem mindent felsoroltam, semmi kronológia. Mátyásnál nem mind működött már.

Mária Teréziának pl. három féle adója volt: fejadó, marhaadó, birtokadó.

Kossuth két féle adófajtát vezetett be (mert ő szerette a nípöt) a közvetettet és a közvetlent. Volt neki földadója a föld minősége alapján számítva, házadó a szobaszám alapján kivetve, volt kereseti adó (háborús körülmények között: 6% - kiegyeznék vele), és még pár kisebb.
Aztán a közvetett adók: az italmérési adó, ezen felül a pálinkaadó, a dohányadó, a bélyeg adó (végül is illeték) és a tulajdonszerzési adó, az átruházási (lajstrom) adó.

Ha egyszer túl nyugodt lennék, összeszámolnám én hányféle adót fizetek élethelyzettől függően.
Ki nyerne? Mátyás, Mária Terézia, Kossuth, vagy a Szocializmust Építő Dolgozó Népünk Válságkezelő Kormányai.

Otido · http://monarchista.blogspot.com/ 2009.08.10. 11:34:35

Kifelejtettem a legfontosabbat:
Mindenkit az APEH alkalmazna, és csak is az APEH, de az kötelező is enne. (bevezetném újra a kmk-t) Így:
- nem lehetne kibújni az adózás alól;
- hódolhatnánk végre ősi sportunknak, tudnánk egymás újra följelentgetni.
("Tegyék a dolgukat elvtársak! A feljelentés szent dolog!" - Pelikán József)

HuPiedone · http://lajtamonitor.hu/ 2009.08.11. 18:49:20

@chubakka: Ajjaj, ez kezd nagyon valósághű lenni, jókat derültem :-).
süti beállítások módosítása