Ifj. monarchista

Egy ifjú monarchista gondolatai ősi államformánkról, történelmünkről, és mindenféléről, ami ehhez kapcsolódik.

Utolsó kommentek

Punta d'Ostro és az otrantói csata

2009.08.17. 20:57 HuPiedone

Punta d'Ostro erődÍme hát az első darabja montenegrói erőd-körképnek. Stílszerűen a horvát felségterületen található Punta d'Ostroról lesz szó. A név jelentése déli földnyelv - ami némi bizonytalanságba viheti a gyanútlan látogatót, hiszen ez a földnyelv inkább nyugati, már ha a Cattarói-öböl bejáratát tekintjük vonatkoztatási pontnak.

A képek természetesen kattinthatók!

Punta d'Ostro erőd térképAz erőd a Prevlaka-félsziget csúcsán található, a hasonló nevű "természeti parkban". Nem volt ez mindig ilyen idilli: a jugoszláv időkben, lévén az egész öböl a hagyományokhoz hűen hadikikötő volt, a félsziget is szigorúan őrzött katonai terület volt. Erről ma a temérdek szocreál épület, bunkerek, a tengerpart szikláin pedig szögesdrót tanúskodik. Jugoszlávia felbomlása után a horvátok maguknak követelték a félszigetet, ami elhúzódó fegyveres konfliktushoz vezetett, és egészen 2002-ig ENSZ-megfigyelők is állomásoztak a térségben. Abban az évben a félszigetet végleg megkapta Horvátország, a fegyvereseket kivonták, a területet pedig megnyitották a látogatók előtt.

Punta d'Ostro erőd II. világháborús sérülésekAz erődöt 1856-ban kezdték építeni a Monarchia mérnökei, azóta gyakorlatilag változatlan formában áll a vártán. Az I. világháborúban jelenetéktelen károk keletkeztek benne, de a II. már jobban megtépázta. 1943-ban német légitámadás érte az erődöt, az ezáltal okozott sebek láthatók mai is. Az azóta tartó több, mint hatvanéves délszláv uralom és a kitüntetett katonai szerep sem tett hozzá annyit, hogy ezeket a sérüléseket kijavítsák.

Az Punta d'Ostro még ilyen pusztuló állapotában is rendkívül fenséges: a míves katonai építészet remeke. Ahogy a képeken is megfigyelhető, arra is volt energia, hogy mészkő vakolatdíszekkel ékesítsék a falakat (mindezt egy olyan erőd esetében, ami a mázsás gránátokat tüzelő hajóágyúknak kellett, hogy ellenálljon!).

Punta d'Ostro vonatA Prevlaka Parkba 14 kunába (kb. 500Ft) kerül a belépés. Ezért a pénzért jár az a szolgáltatás is, hogy az embert egy átalakított traktor által húzott közúti "vonat" elviszi a park bejáratától a kb. 2km-re lévő erődig - kocsival ugyanis nem engedik meg a behajtást. Az erődre azonban úgy tűnik nem jut pénz: rengeteg szemetet hordtak bele érdekes emberek, és még érdekesebbek mindenféle firkával "ékesítették" az ódon falakat. Egy kirakott tábla szerint ötletek azonban akadnak a hasznosítására. A pátoszos és hibás angol szöveg szerint (betűhűen): "With Gods help and the good sence of the people the fortress could become the guardian of the history as well as the warning that together with the goodness there is a lot of evil on the Earth and to remind to take care of each precious moment of our lives. Inside the fortress we would like to see the restaurant, cafe bar, casino and night club, vine cellar, museum, fancy shop..." Nos, csak remélni lehet, hogy se kaszinó, se nájtkláb, se divatbutik nem lesz soha az erődben, inkább maradjon így...

Punta d'Ostro erőd kapuÉs amiért nekünk, magyaroknak mindenképpen el kell az erődbe látogatnunk, ha a közelében járunk: 2007-ben a Császári és Királyi Haditengerészeti Egyesület kezdeményezésével, a Magyar Tengerészeti Egyesülettel, a győri Rotary Clubbal és a Hadtörténeti Intézet és Múzeummal közösen emléktábla állíttatott az erőd falán. Ennek felirata magyar, horvát, német és angol nyelven: "Az otrantói tengeri ütközet hőseinek emlékére". Azt pedig, hogy az otrantói csata miről híres, nem kell magyarázni...

 

 

Punta d'Ostro erőd otrantói csata emléktáblaA táblát az erőd külső faláról idén májusban áthelyezték a kapu mellé, így még illőbb a hely - minden látogató észreveszi. Rátz Imre úr a Magyar Tengerészek Egyesületétől kérdésemre felvilágosított, hogy a tábla eredetileg is a mostani helyén volt, de azt májusban, mivel a régi a sós levegőtől korrodálódott, kicserélték időtállóbbra. Három koszorú volt a tábla alatt: az első a Magyar Tengerészek Egyesületéé (Hősökre emlékezünk felirattal), a középső a mi családunké, a harmadik pedig a Hadtörténeti Intézeté. A mi koszorúnkon egy magyar és egy osztrák nemzetiszínű szalag kapott helyett, hiszen a közös haditengerészetről van szó. Feliratként pedig a Cs. és Kir. Haditengerészeti Akadémia jelmondata (a tudós kollégáktól ehhez kérnék megerősítést vagy cáfolatot) szerepel: "A kötelesség előbbre való, mint az élet" - "Höher als das Leben steht die Pflicht". Dicsőség a hősöknek!

Punta d'Ostro erőd kilátás kelet feléKilátás kelet felé a falakról: látható Mamula szigete és a távolban az Arza tornya sejlik fel. Mindkettőről lesz még szó.

Sajnos ahogy a "vonat" vezetője igen tömören megfogalmazta kiszálláskor ("Zwanzig Minuten.") mindössze kb. húsz perc állt rendelkezésünkre az erőd megtekintésére. Így ez inkább rohanás volt, mint látogatás. A belső terekről jó képet nem tudtam készíteni, és inkább nem is kedvetleníteném el a kedves Olvasókat a szeméthegyek látványával. Legyen annyi elég, hogy szép, boltíves termek vannak az erődben, de a néhai hadieszközökből nem maradt ott semmi. A sorozat többi tagjai sokkal érdekesebbek belülről - ott majd lesznek olyan képek is.

Punta d'Ostro erőd sziluettje150 éve Cattaro őrzője - a lemenő nap ellenfényében.

 

 

 

 

Punta d'Ostro erőd légifelvételVégül egy remek légifelvétel, hogy azért az egész erőd is látszódjon. A képet a wanus nevű Flickr-felhasználó készítette és volt kedves számomra engedélyezni a használatát. A fényképei között egyébként egész sor remek erődfotó található!

 

6 komment

Címkék: horvátország adria erőd koszorú emléktábla haditengerészet osztrák magyar monarchia kriegsmarine kuk i világháború cattaro punta dostro

A bejegyzés trackback címe:

https://ifjmonarchista.blog.hu/api/trackback/id/tr91314804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MTi 2009.08.17. 22:01:38

Lenyűgöző!! Köszönöm!

Hertymorty 2009.08.18. 08:48:10

Nagyszerű poszt!

A jelmondat valóban így szól, ezzel a felirattal helyeztek el emléktáblát a Szent István csatahajón is az alábbi cikk szerint:
www.kriegsmarine.hu/hk/bt00901rk.html

HuPiedone · http://lajtamonitor.hu/ 2009.08.18. 12:47:41

Köszönöm szépen :-).

A jelmondattal kapcsolatban az aggodalmam a különböző források ellentmondásosságára vonatkozik. Ugyanis volt ahol azt írták, hogy a flotta jelmondata volt, volt, ahol azt, hogy az Akadémiáé. Azonban a német nyelvű változatra érdekes módon a Google csak magyar oldalakat ad találatként... Ugyanakkor nem találtam sehol, hogy mi volt (ha egyáltalán volt, de az azért valószínű) a jelmondata a flottának vagy az Akadémiának... Lehet a Kriegsarchivban kellene körülnézni?

Végül ennek ellenére azért került a koszorúra, mert akár önmagában is megállja a helyét, illetve abból a meggondolásból is, hogy ha a Szent Istvánra ezt vitték, akkor nagy melléfogás nem lehet :-).

Seafalcon · http://szekelyistvan.hu 2009.11.07. 06:42:53

Annyit hozzátennék, hogy a 2007-ben elhelyezett eloxált alumínium emléktáblát az idén kicserélték bronzra (a Győri Rotary Club)

Rikkudo 2010.02.14. 23:35:03

Rátz Imre rosszul tudja. Íme bizonyságul az eredeti tábla elhelyezésekor készült képek: kriegsmarine.hu/gallery/main.php?g2_itemId=760

HuPiedone · http://lajtamonitor.hu/ 2010.02.18. 11:50:53

@Rikkudo: Nos ez valóban a fő teraszon van...
süti beállítások módosítása