Ifj. monarchista

Egy ifjú monarchista gondolatai ősi államformánkról, történelmünkről, és mindenféléről, ami ehhez kapcsolódik.

Utolsó kommentek

Tengerészeti színielőadás: Monitorok Budapesten - képeslap

2009.12.15. 14:41 HuPiedone

Emlékszünk még a haditengerészeti képeslapokról szóló sorozatra? Ezennel folytatódik is, jó pár darab van még hátra.

Monitorokat láttunk már, Pétervárad előtt. Most Budapesten vannak.

Monitorok Budapesten

A képeslapon a budai Vár előtt, a Lánchíd mellett látható egy dunai monitor. Az első lövegtorony kivehető, de a kép túl kevéssé részletgazdag ahhoz, hogy a monitor típusára következtető megállapításokat tegyek (bár az egyetlen torony miatt biztos, hogy se nem a Bodrog, se nem a Temes).

A kép alatt a felirat: "MARINE-SCHAUSPIEL 1. Akt", azaz Tengerészeti színielőadás/színmű, 1. felvonás. Mire vonatkozhat ez?

A "Marine-Schauspiel"-ről szól ez a tisztet és ez a matrózt ábrázoló 1918-as plakát, ami megerősíti a színielőadás feltevését, viszont ez a lobogót felhúzó matróz már egy filmterjesztő vállalat megbízásából hirdet egy ötfelvonásos "előadást".

Még egy hasonló képeslappal rendelkezem (hamarosan bemutatom azt is), ami a 3. felvonást, egy tengeralattjáró-támadást ábrázol. Nem leltem meg a hiányzó darabjait az úgy tűnik ötfelvonásos "előadásnak". Az első felvonást ábrázoló képeslap nyilván arra utal, hogy az I. világháborút a Monarchia részéről a dunai monitorok kezdték.

A megfejtés viszont megvan, méghozzá F. Prasky a "Der „Österreichische Flottenverein“ zu Beginn des Ersten Weltkriegs und das Marine-Schauspiel" (Az "Osztrák Flotta-egyesület" az I. világháború kezdetekor és a Tengerészeti Színielőadás") című írásából. 1916-ban az összes fegyvernemet bemutató háborús kiállítás nyílt Bécsben. Itt természetesen a haditengerészet is igen gazdag anyaggal szerepelt, többek között egy 1300 férőhelyes színházrészleg is helyet kapott. Ebben rugókkal meghajtott élethű hajómodellek adták elő a haditengerészet sikereit. Azon kívül, hogy egy beléjük "programozott" minta alapján irányították magukat a vízen, még a lövegtornyaikat is mozgatták! Mindez persze óriási siker volt. Később az előadás helyszínét áttették a Praterbe, ezt hirdeti az első két plakát.

A sorozat további tagjai a képeslap címke alól elérhetők.

Szólj hozzá!

Címkék: monitor adria képeslap haditengerészet osztrák magyar monarchia kriegsmarine kuk marine schauspiel

A bejegyzés trackback címe:

https://ifjmonarchista.blog.hu/api/trackback/id/tr191598047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása