Ifj. monarchista

Egy ifjú monarchista gondolatai ősi államformánkról, történelmünkről, és mindenféléről, ami ehhez kapcsolódik.

Utolsó kommentek

Őfelsége flottájának legdélebbi kikötője – Cattaro erődjei

2009.08.13. 16:46 HuPiedone

Cattaro erődjei térképAz egész egyszerűen fenomenálfrenetikusan nyálelválasztás-beindító beharangozó után lássuk hát Montenegró számunkra igazán érdekes látnivalóit! A nyáron ugyanis ellátogattam Ő császári és apostoli királyi Felsége hadiflottájának legdélebbi kikötőjébe – és ebből már mindenki tudja, anélkül, hogy a cím második részét elolvasta volna, hogy természetesen az Osztrák-Magyar Monarchia haditengerészetének legdélebbi támaszpontjáról, a Cattarói-öbölről (ma Kotori-öböl) van szó.

23 komment

Címkék: adria montenegró erőd haditengerészet osztrák magyar monarchia kriegsmarine kuk i világháború cattaro kobila

Montenegró (osztrák-)magyar emlékei - úticél ajánló

2009.08.11. 16:34 HuPiedone

A következő napokban, hetekben egy néhány részes (hogy pontosan hány, az majd kiderül a végére) sorozatban fogom bemutatni Montenegró olyan látnivalóit, amikről csak kevesen tudnak, és útikönyv sem számol be róluk - de nekünk, magyaroknak mégis különösen érdekesek. Fő érdeklődési körömnek megfelelően mindegyik a dualizmus korához és az I. világháborúhoz kötődik, de mentségemre legyen mondva, másfajtát nem is nagyon találhattam volna.

Lesznek erődök és emlékhelyek, koszorúk és kápolnák, elfeledett lövegek. Mind-mind múltunk darabjai, amikről a történelemórákon még csak érintőlegesen sincs szó. Montenegró címke alatt az összes bejegyzés megtalálható majd, illetve lesz egyetlenegy, ami horvát felségterületű látnivalóról szól. Érdemes majd rendszeresen benézni, hadtörténelem iránt érdeklődők előnyben.

5 komment

Címkék: ajánló adria montenegró úticél

süti beállítások módosítása