Ifj. monarchista

Egy ifjú monarchista gondolatai ősi államformánkról, történelmünkről, és mindenféléről, ami ehhez kapcsolódik.

Utolsó kommentek

Arza torony, a titkolózó

2009.08.24. 11:41 HuPiedone

Arza torony térképMég mindig a Cattarói-öböl szájában maradunk, pár száz méterre a Mamulától. Ezúttal a Lustica félsziget csúcsán álló Arza erődhöz látogatunk, ami egyetlen központi toronyból áll.

A képek természetesen kattinthatók.

 

 

 

 

 

Arza torony az öböl belseje felőlSajnos nem tudok az előbbiekhez hasonló részletes beszámolót írni az öböl bejáratát védő utolsó erődről, mint a másik kettőről: ez ugyanis jóval elzárkózóbb. A történetéről nem találtam semmi használható információt. Külső stílusjegyei megegyeznek a Punta d'Ostro és a Mamula erődökével, így valószínűsítem, hogy azokkal egy időben készült.

Arza torony a tenger felőlEzt az erődöt azonban belülről nem lehet meglátogatni. A kapuját és az összes alsó ablakát rács védi. Állítólag egy orosz milliomos vette meg (mint ahogy sok mást is Montenegróban), ez magyarázatot is ad az előbbiekre. Így csak ezekkel a külső fényképekkel tudok szolgálni.

Ez erőd történetének érdekessége, hogy 1999 májusában a NATO A-10 Thunderbolt csatarepülőgépei lőtték végig a félszigetet, de nem az erődöt. Még 1968-ban épített jugoszláv bunkereket támadtak, amik akkor már használaton kívül voltak (forrás). 480 páncéltörő lövedéket lőttek ki 30mm-es gépágyújukból, melyekből 300 "gyengített uránt" tartalmazott. 2001-ben és 2002-ben szisztematikus vizsgálatot és szennyeződés-mentesítést végeztek a félszigeten, 45000m2-nyi területen. Mintegy 75kg-nyi gyengített uránt szállítottak el, 200 kg szennyezett talajjal és 6m3 egyéb szennyezett anyagokkal együtt (forrás).

Szólj hozzá!

Címkék: adria montenegró erőd haditengerészet osztrák magyar monarchia kriegsmarine kuk i világháború cattaro arza

A bejegyzés trackback címe:

https://ifjmonarchista.blog.hu/api/trackback/id/tr161332405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása