Ifj. monarchista

Egy ifjú monarchista gondolatai ősi államformánkról, történelmünkről, és mindenféléről, ami ehhez kapcsolódik.

Utolsó kommentek

Almanach für die k. und k. Kriegsmarine

2010.01.17. 16:00 HuPiedone

Marine-Almanach borító1918. június 11-ének hajnala van, a pirkadó nap vet véget a kellemes adriai éjszakának. Hamarosan elérjük Cattaro vonalát, bár mindkét parttól olyan 50-50tmf-es távolságra lehetünk. Hirtelen felcsattan az őrszem hangja:
- Schiff gesichtert! Richtung 15 Grad Steuerbord!

 

 

 

 

 

Vagy négy-öt távcső néz nyomban a hídról jobbra előre, amerre a matróz a hajót jelezte. (Bár minden németül hangzott el, a továbbiakban magyarul írom le a párbeszédeket.)
- Cirkáló, valószínűleg angol - állapítja meg egy altiszt. Gyorsan elővesz a zsebéből egy kis rongyos, bőrkötésű könyvet. Sietve fellapozza, elfordítja a könyvet, hogy megvizsgálhassa a nagyméretű ábrákat. Még lapoz egy párat, majd megszólal:
- Weymouth-osztályú angol könnyűcirkáló. Fő tüzérség: 8 15/50-s ágyú, fedélzeti páncél 51mm, könnyű oldalpáncél, maximális sebessége 25 csomó.
Mindenfelé parancsszavak hangzanak, a rádiószoba folyamatosan jelent: utasítást kér Horthy Miklós ellentengernagytól. Pár másodperc múlva a döntés megszületik, és Seitz Henrik kommodore kiadja a tűzparancsot. Az SMS Szent István tüzérei végre igazi célpontokon mutathatják meg, mennyit ér a kiképzésük.

Az első két torony lomhán elfordul az ellenséges hajó felé, majd a csata nyitányaként hatalmas robajjal hat cső kezdi el ontani 305mm-es gránátjait. Minden lövésbe kicsit beleremeg a hajótest, a térképasztal szélére letett, már említett kézikönyv le is esik a földre, bár erre már nem figyel senki. A címlapján egy horgony, fölötte a cím: Marine-Almanach, alatta pedig az évszám: 1916.

A fenti epizód természetesen éppen, hogy köszönőviszonyban van a valósággal, de soha nem történt meg. Június 11-én a Szent István már hullámsírjában pihent, mivel szerencsétlen módon belebotlott Lugi Rizzo két torpedójába. De ha ez nem történt volna meg, és a Szent István találkozik mondjuk a Weymouth cirkálóval, ez az esemény is megtörténhetett volna, mi pedig talán a Földközi-tenger térségének legnagyobb tengeri csatájának történetével lennénk gazdagabbak. Ezt a történészileg nyilván nagyon igényes gondolatmenetet néhány "volná"-val még folytathatnám, de koncentráljunk arra, amiért ez a hosszúra nyúlt bevezető megíratott: az Almanach für die k. und k. Kriegsmarine (röviden Marine-Almanach) című, évente megjelenő könyvért, amiből a Szent István fiatalosan buzgó tengerésze azért rendelkezett egy akkor már kissé elavult kiadással, mert nekem is ilyen van.

Nem rég ugyanis sikerült szert tenne a könyv egy meglehetősen jó állapotban lévő példányára. Mit tartalmaz a kötet? Könnyebb lenne, hogy mit nem... Van benne egy részletes naptár (1916 szökőév volt); hajózási szabályok; a világ minden pontjába induló gőzhajó-járatok adatai; tiszti és legénységi juttatások és ruházati darabok paraméterei; az uralkodói ház családfája; polgári hajók jegyzéke (személyszállítók, jachtok); lövegek és lőporok tulajdonságai; a világ összes flottája összes jelentősebb hajótípusának olyan adatai, amik ellenségként érdekesek lehetnek egy ütközetben (sebesség, fegyverzet, páncélvastagság, meghajtás, nagyobb hadihajóknál nézeti rajzok stb.); a tisztek, hivatalnokok és kadétok névsora (egyes adataikkal)... Ez utóbbiban nehéz rábukkanni a magyarokra, ugyanis az összes keresztnév németül van.

Íme a bescannelt tartalomjegyzék: ha valakinek megtetszik belőle valami, akkor szóljon, és bescannelem azt is. Vigyázat, a kattintásra előjövő képek nagy méretűek, hogy a szövegek olvashatóak legyenek!

Marine-Almanach tartalomjegyzék

Marine-Almanach tartalomjegyzék

Marine-Almanach tartalomjegyzék

Most pedig lássunk néhány érdekes, jellemző oldalt a könyvből!

Marine-Almanach belső borítóA belső borító... Ez az Almanach különböző kiadásaiban nem nagyon változott. Ami különleges, az a vörös "Kriegsausgabe", azaz "háborús kiadás", hiszen ez csak négy kötetben szerepelt. Láthatjuk, hogy 141 hajóvázlatot tartalmaz a könyv, ez is változott persze az évek során, ahogy a flották alakultak.

 

 

 

 

 

Marine-Almanach a Habsburg uralkodóhóház származásaEléggé a könyv elején van az a sem a Pólát védő erődökben, sem az otrantói tengerzár hálói alatt átsurranó tengeralattjáró belsejében, de talán a tisztikaszinó márványtermében hasznos információ, hogy az uralkodócsalád tagja milyen származási hálóval és rangokkal rendelkeznek. Végülis például jól jöhetett, amikor az Arzenál egyik stégjénél kikötött torpedónaszád hídjának ajtaján a haditengerészet tekintetében híresen pedáns Ferenc Ferdinánd szemléje keretében kopogás nélkül belépett, nekiszegezve a kérdést az éppen ébredő, bosszúból arra a hajótípusra száműzött tisztnek: - Herr Kaleun, was für ein General bin ich? - Herr Majestät, ich melde gehorsamst, öööö, der Kavallerie! Majd a trónörökös szúrós tekintete miatt még hozzátette: - Und Seiner Majestät ist auch der Admiral... (Bár ennek az epizódnak a gondolata 1916-ban már nem okozott egyik hajóparancsnoknak sem gyomorgörcsöt...)

Marine-Almanach páncéltörő gránátok páncélátütő képességeKülönböző képletek páncéltörő gránátok páncélátütő képességének kiszámításához.

 

 

 

 

 

 

 

 

Marine-Almanach osztrák-magyar folyami hadihajók listájaFolyami monitoraink listája. Hősi halottként gótikus betűkkel szerepel az akkor éppen félig víz alatt lévő, elsüllyedt, de hamarosan újjászülető Temes monitor.

 

 

 

 

Marine-Almanach magyar személyszállító gőzhajók listájaA magyar személyszállító gőzhajók listájának részlete, kezdte az Adria Magyar Királyi Tengerhajózási Vállalat hajóival.

 

 

 

 

 

 

 

 

Marine-Almanach magyar személyszállító gőzhajók listájaPortfiume kérésére: a magyar gőzhajók második oldala.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Marine-Almanach magyar személyszállító gőzhajók listája...és a harmadik, illetve negyedik. Ennyi az összes, szemben az osztrák 13-mal (mondjuk ebben már mindenféle motorcsónak vagy apró gőzbárka is benne van).

 

 

 

 

 

Marine-Almanach sorhajókapitányok listájaSorhajókapitányok listája, köztük Horthy.

 

 

 

 

 

 

Marine-Almanach SMS Viribus UnitisViribus Unitis! A nézeti képeknél csak a hajók legfontosabb adatai szerepelnek. A hajólistákban ennél több adat van, és a flották szinte összes hajójáról.

Érdekes egyébként, hogy bár a nézeti rajzoknál csak csatahajók és nagyobb páncélos hajók szerepelnek minden flottából, az osztrák-magyar egységek között egyedüli kakukktojásként ott a Bodrog monitor is. Vajon miért?

 

Íme az összes bescannelt kép együtt, az osztrák gőzösök is:

15 komment

Címkék: adria haditengerészet osztrák magyar monarchia kuk i világháború sms viribus unitis sms szent istván marine almanach

A bejegyzés trackback címe:

https://ifjmonarchista.blog.hu/api/trackback/id/tr281524900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ekkerjoz 2010.01.19. 09:03:06

Az Almanach 1913. évi pédánya nekem is megvan, családi okokból.

HuPiedone · http://lajtamonitor.hu/ 2010.01.19. 12:02:53

@ekkerjoz: Szolgált egy felmenőd a haditengerészetben?

cold 2010.01.20. 13:50:42

Üdv HuPiedone! Gratulálok az olalhoz,pár éve engem is foglalkoztat ez a téma.Dédapám 1908-13 között volt haditengerész.Maradt tőle egy hajósnapló az s.m.s erzh.Karl 1908as Földközi-tengeri útjáról,plussz pár fotó.Én is gyűjtöm a képeslapokat ebből a korból ami már kb.80db-ból áll.Ha gondold a naplóról lehetne valamit írni.

HuPiedone · http://lajtamonitor.hu/ 2010.01.20. 19:45:36

@ekkerjoz: És nincs még kedves róla mesélni? :-) Melyik hajón szolgált?

@cold: Köszönöm! Írtam neked egy e-mailt.

HuPiedone · http://lajtamonitor.hu/ 2010.01.21. 19:41:13

@ekkerjoz: Megnéztem a képeket, jók! Érdekes, az enyémben nincsenek reklámok, nyilván a háború miatt.

portfiume · http://portfiume.gportal.hu 2010.03.08. 21:50:01

"A magyar személyszállító gőzhajók listájának részlete, kezdte az Adria Magyar Királyi Tengerhajózási Vállalat hajóival."
Esetleg ebből mutatnál még pár oldalt? Egyébként hány oldal a magyar hajók teljes listája? És még egy: a háborúban részt vett magyar kereskedelmi hajókról nem ír?
Válaszodat kíváncsian várom! thnc

HuPiedone · http://lajtamonitor.hu/ 2010.03.09. 21:39:52

@portfiume: Felraktam a többi oldalt is!
A kereskedelmi hajók háborús szolgálatáról nem ír a könyv, legalábbis én nem találtam, hogy írna.
Egyébként te szerkeszted a portfiume.gportal.hu-t?

portfiume · http://portfiume.gportal.hu 2010.03.13. 11:06:14

Köszönöm, hogy felraktad a képeket és megnézted a többit is. Amúgy igen, én szekesztem(tettem) a portfiumés oldalt, de őszintén szólva eléggé elhagyagoltam szegényt. Azért remélem, a fent lévő régi anyagok is hasznosak valakinek :) Bocs, hogy ilyen későn válaszoltam.
grat a bloghoz, nekem bejön:)

HuPiedone · http://lajtamonitor.hu/ 2010.03.13. 19:34:58

@portfiume: Régebben rátaláltam az oldaladra és sokat olvasgattam is. Rengeteget tanultam belőle. Köszönöm a dicséretet!

portfiume · http://portfiume.gportal.hu 2010.03.15. 18:33:40

Igazán nem akarok szentimentálisnak tűnni, de jól esett a portfiumés honlapos megjegyzésed. Lehet, hogy némi frissítést kellene csinálnom néha-néha? Maradok olvasód:) Üdv!

HuPiedone · http://lajtamonitor.hu/ 2010.03.26. 12:12:09

@portfiume: Frissíthetnél is (gondolom azóta jócskán bővült az anyag) meg egy kicsit át is lehetne rendezni: legalábbis számomra elsőre elég átláthatatlan volt az oldal, de aztán mégis átnéztem :-).

HuPiedone · http://lajtamonitor.hu/ 2010.05.22. 11:11:05

Felkerültek az osztrák gőzösök is!

petyko66 2012.04.24. 19:58:04

Szép napot lehet kicsit későn szólok hozzá de nekem is van egy ALMANACH-om 1901-ből A nagypapám részt vett a kínai boxer lázadásban ( családi elmondások alapján ) valamint nem sok kép a múltból de szívesen csevegnék olyanokkal akik evvel foglalkoznak
bayerp@citomail.hu
süti beállítások módosítása