Ifj. monarchista

Egy ifjú monarchista gondolatai ősi államformánkról, történelmünkről, és mindenféléről, ami ehhez kapcsolódik.

Utolsó kommentek

A budapesti Haditengerészeti Hősi Emlékműről

2009.06.20. 20:04 HuPiedone

A dicső emlékek tartást adnak a nemzetnek, és ezt tudták jól a II. világháború után hatalomra került kommunisták is.

A Horthy Miklós (ma Petőfi) híd budai hídfőjének északi oldalán ugyanis a híd 1937-es átadásától ott állt a cs. és kir. haditengerészet magyar hősi halottainak tiszteletére állított emlékmű. A talapzat a Novara cirkáló orrát formázta, amelyen a korabeli stílusnak megfelelő hatalmas alakok láthatók, a "támadás géniusza" és az "ellenséget kutató matróz". E fölött a polai (más források szerint fiumei, bár szerintem ott ilyen világítótorony nem volt) világítótorony mása állt, ami látogatható is volt. A talapzatban helyet kapott egy kiállítóhelyiség, amiben többek között egy, a flotta világháborús harcairól kézzel írt emlékkönyv kapott helyet.

A II. világháborúban az emlékmű megrongálódott, éppen annyira, hogy az ürügyet szolgáltasson az elbontásához. Mára semmi sem maradt fenn belőle: a szobrokat beolvasztották, valószínűleg a nagy Sztálin-szoborhoz is felhasználták az anyagukat. Az emlékkönyv elveszett, de minden lapjáról készült fénykép, ezek fennmaradtak.

A kép és egyes adatok forrása: Császári és Királyi Haditengerészeti Egyesület.

4 komment

Címkék: budapest magyarország haditengerészet osztrák magyar monarchia kriegsmarine kuk horthy kor i világháború

A bejegyzés trackback címe:

https://ifjmonarchista.blog.hu/api/trackback/id/tr351188800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jeges_ 2009.06.26. 22:50:53

Erről az emlékműről pont nemrég hallottam! Nagyon szép lehetett. Talán, egy jobb időszakban majd újra állhat.
Láttam, már más is ajánlotta a Nemfelejtjük blogot, és mint újonc szerkesztő én is úgy gondolom, hogy pl. ez a poszt így ahogy van, sok olvasóra lelne ott.
Addig is jó munkát ehhez a laphoz!

HuPiedone · http://lajtamonitor.hu/ 2009.06.27. 23:05:12

@Jeges_: Köszönöm! Nem olyan rég egyébként felmerült a helyreállítása, csak magánkezdeményezésnek ez kicsit nagy falat, államilag meg a legutolsó prioritás (ha egyáltalán...).

Paszternak 2009.06.30. 17:15:43

Öhm... Az északi vasutyi összekötő hídnál a Népszigeten, a volt hajógyár területén állt egykoron egy másik emlékmű: Horthy Istváné is. Az is eltűnt, nyomtalanul... Érdemes volna felkutatni.

Üdv,

P.

Jeges_ 2009.07.03. 10:44:06

@Paszternak: Ha már Horthy István szóba került, azt nem tudom hányan tudják, hogy a ma is álló szabadságharc nőalakja eredetileg nem olajágat tartott volna a kezében, hanem egy repülőgép propellerét. Csak kicsit át kellett alakítania Kisfaludy Stróbl Zsigmondnak, a megváltozott körülményekre való tekintettel... de gondolom ez nem ugyanaz az emlékmű, amiről Paszternak beszél, hiszen az ki is volt állítva, ez a másik meg nem.
@HuPiedone: most őszintén, nem vagyok meglepődve...
süti beállítások módosítása