Ifj. monarchista

Egy ifjú monarchista gondolatai ősi államformánkról, történelmünkről, és mindenféléről, ami ehhez kapcsolódik.

Utolsó kommentek

Herceg Novi osztrák-magyar katonasírjai

2009.09.04. 19:09 HuPiedone

Castelnuovo katonai emlékműMontenegró-körképünk folytatásaként még a Cattarói-öbölben maradunk, mielőtt elindulunk dél felé.

Herceg Noviban, régi szép dalmát nevén Castelnuovoban ugyanis a Savina városi temetőbe (odalátogatók, figyelem: ez nem egyenlő a tőle pár száz méterre található Savina kolostor - egyébként orosz - temetőjével!) valamikor a KuK flotta hősi halottjait is temették. A sírok ma már nincsenek meg, de a Külügyminisztérium és a Hadtörténeti Intézet egy jelképes sírt, emlékhelyet állíttatott a temetőben nyugvó több száz katonának, köztük 127 magyarnak. Az emléktábla az "Az első világháború éveiben, 1914-1918 között ebben a temetőben eltemetett 791 magyar és osztrák katona emlékére" feliratot hordozza három nyelven. Előtte egy kétkeresztes sír található, ami nyilván az osztrák és magyar birodalomrészt szimbolizálja. Ezért is helyeztünk el a jobboldalin egy nemzetiszínű szalagot koszorú ide sajnos már nem jutott.

Dicsőség a hősöknek!

Az emlékhelyről először a Szeged Ma adott hírt, köszönet nekik!

2 komment

Címkék: adria montenegró emléktábla haditengerészet osztrák magyar monarchia kriegsmarine kuk i világháború cattaro

A bejegyzés trackback címe:

https://ifjmonarchista.blog.hu/api/trackback/id/tr531360553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MTi 2009.09.05. 10:44:34

Azon, gondolkodom: ha a Hadtörténeti pontosan tudja, hogy 127 magyar, akkor valamilyen névlistának is lenni kell! Érdemes volna valakinek közzétennie!
Nagyuram, az SMS Zentáról találtál-e valami "kézzel foghatót" ?

HuPiedone · http://lajtamonitor.hu/ 2009.09.07. 22:50:07

@MTi: Tervezem, hogy valahogy majd felveszem a kapcsolatot a HI&M-mal, hogy a kutatások ilyen részleteit is tegyék közzé. Érdekes lenne. És azt is fejembe vettem, hogy kiderítem, szülőfalum kb. 60 I. világháborús hősi halottjából volt-e valaki, aki a flottában szolgált :-).

:-) Találtam hát, arról fog szólni a montenegrói körkép egyik utolsó bejegyzése - kb. egy hét múlva :-).
süti beállítások módosítása