Ifj. monarchista

Egy ifjú monarchista gondolatai ősi államformánkról, történelmünkről, és mindenféléről, ami ehhez kapcsolódik.

Utolsó kommentek

Thurmfort Gorazda - az Egy Torony

2009.08.30. 16:01 HuPiedone

Gorazda toronyerődBeton és kő, vas és páncél. Izzasztó magasság és szédítő kilátás. Ezek mind a Cattaro fölött őrködő Gorazda toronyerődöt jellemzik.

 

 

 

A képek - nahát - kattinthatók!

Gorazda toronyerőd térképAz erőd a Cattaro (azaz Kotor) városa fölött magasodó hegyvonulat egyik csúcsán található. Legkönnyebben Cattaro felől is közelíthető meg: a várost és Tivatot összekötő alagút Tivat felőli oldalán egy keskeny út vezet felfelé, Dub falu felé. Mielőtt elérnénk Dubot, tovább kell mennünk felfelé, a hegytető felé. A szerpentines úton haladva egyszer csak elérjük azt az elágazást, ahol tábla is jelzi, hogy a Gorazda jobbra van. Innen egy autóval is tökéletesen járható kavicsos út az erőd bejáratához visz minket.

 

 

Nahát-típusú közbeszúrás

A Pallas Nagy Lexikona szerint volt Szarajevó közelében egy Gorazda nevű település, ami a Teleki grófi család "ősi fészke". Ez talán megegyezik a mai Gorazdéval?

Gorazda toronyerőd kapujaA Gorazda azon kevés erődök közé tartozik, ahol még a kapu is megvani. Rajta egyébként egy Titot éltető felirat díszeleg...

1886-ban fejeződött be az erőd építése, de 1915-ig némileg modernizálták. Ekkor többek között az itt a kapu fölött is látható megfigyelőállásokat építettek rá a falakra.

 

 

 

 

Gorazda toronyerődHihetetlen módon a fém ablakok egy része is megmaradt. A kép közepén, fönt látható egy szintén 1915-ös megfigyelőbunker teteje (ez az erőd két szárnyának egyikén található, a páncéltoronnyal egy magasságban), ez az északi oldali, ami az első képen baloldalt látható. A rajta álló teodolit pedig annak köszönhető, hogy a tetején lévő fém korongot geodéziai mérőpontnak használják.

Gorazda toronyerőd udvaraAz erőd azért toronyerőd, mert központi eleme egy nagyméretű páncél lövegtorony. Ez Gruson-típusú, két ágyúnak adott helyet. Ezen az oldalon (ami a krakkói I. világháborús erődé) megtalálható a torony (vagy páncélkupola) metszeti rajza. Ez az oldal azt írja, hogy a toronyban két 15cm-es löveget lehet elhelyezni, ezzel szemben ez a weblap pedig azt, hogy azok 12cm-esek voltak. Sajnos nem tudtam felmenni a kupolába, az odavezető lépcső ugyanis részben hiányzik, a linkelt lapon viszont van egy kép a belsejéről.

Gorazda toronyerőd Skoda megfigyelőkupolaA torony mellett egy kis páncél megfigyelőkupola található. Talán egy találat következtében az ennek oldalát védő beton hiányzik, így láthatóvá vált a páncél szerkezet. Ezen a lapon az egyik képen ez jól megfigyelhető, illetve vannak felvételek a kupola belsejéből is. A felirat tanúsága szerint a Skoda művek készítette 1896-ban.

Gorazda toronyerőd kilátás a toronytólEz a kép látható a toronyból, középen a tivati öböl (előtérben a tivati repülőtér). A torony lövegnyílásaival a hegyek felé van fordítva, a nyílások pedig be vannak betonozva.

 

 

 

Gorazda toronyerőd kilátásHasonlóan, ez a kilátás az erőd tetejéről. A baloldali földnyelv legtávolabbi végén található az Arza torony.

 

 

 

Gorazda toronyerőd lőszerliftEz az eszköz már az erőd belsejében található, a közvetlenül a torony alatti helyiségben. Talán lőszerlift lehetett.

 

 

 

 

 

 

 

Gorazda toronyerőd folyosóEz pedig egy sötét folyosó az erőd belsejében, tovább vezet lefelé. Az erődbejárás egyik alapszabálya, amit már Przemyslben megtanultam: mindig legyen nálad elemlámpa! Természetesen erre nem gondoltam, így - hasonlóan Przemyslhez - itt sem jártam be a földalatti folyosókat. A képen látható az eleje...

 

 

 

 

Gorazda toronyerőd páncél lőállásBejárva az erőd külső fala menti kazamatákat ilyen páncél félkupolákkal (?) védett tüzelőállásokat találunk. Jól megfigyelhetők a lőrés alatt azok a sínek, amin a löveget egy szögtartományban forgathatták, illetve a falban a löveg rögzítésére szolgáló veretek. Ebben az állásban a már linkelt weboldal leírása szerint egy 12cm kaliberű ágyú állhatott.

A Gorazdában egyébként már sokkal kevesebb volt a szemét, mint a többi erődben, talán meglehetősen eldugott elhelyezkedésének köszönhetően.

Gorazda toronyerőd madártávlatbólEzen a Lovcsenre felvezető útról készült képen valamelyest madártávlatból lehet megszemlélni az erőd elhelyezkedését és szerkezetét. A legjobb erre mégis a Google Earth-ben megtekinthető műholdkép. Az erődsorozat első bejegyzésében linkelt kmz-fájlt a szoftverrel megnyitva könnyedén megtalálhatjuk a Gorazdát, mivel be van jelölve, sok más cattarói erődhöz hasonlóan.

9 komment

Címkék: adria montenegró erőd haditengerészet osztrák magyar monarchia kriegsmarine kuk i világháború cattaro gorazda

A bejegyzés trackback címe:

https://ifjmonarchista.blog.hu/api/trackback/id/tr901335120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MTi 2009.08.31. 07:56:46

Ez is nagyon tetszik! Gyönyörű a kilátás :)
De amint látom, a helyi idegenforgalom nem túlságosan "hasznosítja" a Monarchia (hadi)építészeti örökségét... :(
Gondolom, a turisták nem taposták egymást :)
Egyébként mi a benyomásod: a királyi Jugoszláviában és/vagy a titói-korszakban katonai objektumként üzemelhetett? Vagy már közvetlenül 1918 után elveszthette ezt a funkcióját?

HuPiedone · http://lajtamonitor.hu/ 2009.09.01. 21:26:22

@MTi: Nos igen, terv is csak a Mamula hasznosítására van, de nekem valahogy jobban tetszenek az erődök "természetes" formájukban, mint szállodaként... Bár ez önző dolog, mert unokáink így viszont már csak romokat fognak látni.

Az erődben nem utalt számomra semmi arra, hogy az I. világháború után is használták volna (ellentétben pl. a Punta d'Ostroval, ahol még nyilvánvalóan későbbi műanyag csövek is futnak a falakban az elektromos vezetékek számára). A titos felirat az egyetlen furcsaság talán, de stencilezve azt is fel lehetett festeni valakinek "önszorgalomból".

MTi 2009.09.02. 17:44:26

@HuPiedone: Bizonyára "revitalizálni" lehetne legalább a legjobb fekvésű objektumokat - sok pénzért...
Azért csodálom, hogy az oroszok - akik ismereteim szerint felvásárolták az egész montenegrói tengerpartot - nem látnak fantáziát egyik-másik felújításában.

HuPiedone · http://lajtamonitor.hu/ 2009.09.02. 18:30:50

@MTi: Azt ugye írtam, hogy az Arzát megvette egy orosz... Annál már csak a Mamula a jobb fekvésű, amire ugye szintén van terv. A többi erőd szerintem marad, bár a Vrmac erődről is olvastam valahol, hogy szállodakomplexumot terveznek a helyére. A Gorazda nem hiszem, hogy ilyen célpont lenne, mivel közel van a tivati repülőtér, illetve bár remek rálátása van az öbölre, de mégis elég messzire van attól. A Vrmac viszont annak a félszigetnek a csúcsán van, amire innen rálátni...

Balt 2011.05.26. 12:18:00

Alighanem a Vrmacnál jártam pár éve. Elhagyatott, keskeny hegyi úton lehet megközelíteni, onnan tovább pedig egy tanya, legelésző kecskékkel...

HuPiedone · http://lajtamonitor.hu/ 2011.05.28. 15:12:16

@Balt: Nem segített visszaemlékezni a térkép és a kmz fájl?

Balt 2011.05.29. 20:31:26

Persze, a hivatkozott frickr képek alapján alighanem a Vrmac erőd. Most nincs kéznél olyan gép, amin a Google Earth telepítve lenne. A "mezei" netes Google Earth meg elég pontatlan a képeket tekintve, egyesek úgy teszik le a képeiket, mint a Tell gyerek almájára dartsoznának, csak persze egyik sem Tell Vilmos. :)

Csináltam pár fotót persze az elágazásnál is, ez a Trojica, ez biztos.

Sajnos mi nem mentünk be az erődbe, bár ahogy nézem a saját "házi" képeimet, a rács csak be volt drótozva, de családostul nem hinném, hogy be mertünk volna menni. Na meg, "vakra" mentünk, pontosan nem ismertem az erőd előtörténetét, azt is inkább csak sejtettem a jellegzetes szögesdrót-cövekekből, hogy ez a monarchia erődje lehetett. Azt persze tudtam, hogy az egész kotori-öböl a monarchia legdélebbi hadikikötője volt, meg hogy a Lovcenen már az ellenséges állások, amit csak úgy sikerült belőni, hogy a hadihajók féloldalas ballaszttal tüzeltek a megfelelő szögű emeléshez.

Balt 2011.05.29. 20:50:51

Ez se rossz Vrmacról:
www.kuk-fortification.com/wordpress/?p=104

(Csak akkor nem tudom, hol lehet a korabeli térképen Skaljari néven jelölt ojjektumegyüttes.)

HuPiedone · http://lajtamonitor.hu/ 2011.06.20. 22:15:24

@Balt: Ez az oldal nagyon jó, köszönöm!
süti beállítások módosítása