Ifj. monarchista

Egy ifjú monarchista gondolatai ősi államformánkról, történelmünkről, és mindenféléről, ami ehhez kapcsolódik.

Utolsó kommentek

Nincs címer a nemzeti zászlón!

2009.06.23. 19:30 HuPiedone

Kezdjük Farkas Imre MSZP-s képviselő egy országgyűlési felszólalásának részletével (mely teljes egészében a parlament.hu-n olvasható):

"(...) Az alkotmányos helyzet ugyanis az, hogy az Alkotmány szerint a Magyar Köztársaság hivatalos zászlaján nincs címer. Ennek a rendszerváltásra visszanyúló okai vannak. Mint emlékezetes, 1989-ben a majdani köztársasági címerről és zászlóról közéleti vita bontakozott ki és a Nemzeti Kerekasztal nem tudott konszenzusos döntést hozni e jelképekről. (..) Ennek annyiban van jelentősége, hogy a hivatalos szervek nyilvánvalóan az Alkotmányban leírt zászlót, lobogót kötelesek használni."

Álljunk meg egy pillanatra. Az ún. alkotmány szerint a magyar nemzeti lobogónak nem része a címer. Menjünk vissza egy kicsit az időben, mondjuk akkorra, amikor divat volt zászlót alkotni a címer alapján.

Fogalom-magyarázó közbeszúrás:
A zászló és a lobogó nem ugyanaz, bár ebben az írásban stilisztikai okokból szinonimaként használom, és itt nincs is jelentősége a fogalmak különbözőségének. Az előbbi fixen a zászlórúdhoz van rögzítve, míg az utóbbi jellemzően egy drótkötélhez, amivel felhúzzák a zászlórúdra. Így az épületeken jellemzően zászló, a hajókon jellemzően lobogó látható.

A ma is használatos nemzeti zászlók nagy része úgy jött létre (és mondhatni, ez volt akkoriban a "szokás"), hogy a sávokat, "mintákat" a már meglévő címer színeiből alakították ki. Így volt ez a mi piros-fehér-zöldünkkel is. Sajnos már nem emlékszem, hol olvastam, így pontos adatokkal nem tudok szolgálni, de a lényeg, hogy a címerünk ebben a formában már meglehetősen régen létezik (homályosan a 15-16. század környékére emlékszem, hogy a mai kiscímer első ábrázolása feltűnik, de ezt senki ne vegye készpénznek), és a piros-fehér-zöld lobogó is megjelent már jóval 1848 előtt. A címer tehát (egységeiben jóval) előbb létezett, mint a zászló!

Ehhez képest a magyar államot jelképező címer, tetején a többek között szintén a magyar államiságot jelképező Szent Koronával az önjelölt rendszerváltó elit szerint nem való a zászlónkra. Hát a ti anyátokat! (Elnézést.) De már annak is örülhetünk, hogy nem a Korona nélküli ún. Kossuth-címer lett a hivatalos címer, amikor a névadóhoz hasonlóan a t. kerekasztal-társaság is azon kezdett el filózni, hogy a Szent Korona nem a királyság jelképe-e, aminek semmi keresnivalója a tojáshéjból éppen kimászó II. Magyar Köztársaságban.

Hál' Istennek azért nem alkotmányosságot fenyegető terrorista az, aki mégis címeres zászlót használ:

"(..) »[a] zászlón elhelyezett címer használata azokban az esetekben és feltételekkel megengedett, ahol e törvény a címer használatát megengedi«, ez azonban a 11 . § (4) bekezdésében foglaltakkal van összefüggésben, amely a magánszemélyeknek engedi meg, hogy a nemzethez tartozás kinyilvánítása céljából a címert és a zászlót (lobogót) a törvényben foglalt korlátozások megtartásával használhassák."

 Éljen.

1 komment

Címkék: alkotmány zászló címer

A bejegyzés trackback címe:

https://ifjmonarchista.blog.hu/api/trackback/id/tr191203976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Otido · http://monarchista.blogspot.com/ 2009.06.26. 21:30:31

Éppen erről írtam én is, ajánlom: szentkoronaradio.com/letoltes/2009_06_26_mar-megint-a-magyar-zaszlorol-megint-a-hagyomanyrol-by-nyugati-level De én Antall Jóskával kapcsolatban emlegettem a kérdést.

Ha én képviselő lennék, már a 89-es módosításkor betettem volna.
süti beállítások módosítása