Ifj. monarchista

Egy ifjú monarchista gondolatai ősi államformánkról, történelmünkről, és mindenféléről, ami ehhez kapcsolódik.

Utolsó kommentek

Dreadnoughtraj az Adrián, SMS Balaton és SMS Prinz Eugen - képeslap

2009.06.26. 13:47 HuPiedone

A cs. és kir. haditengerészetről szóló képeslapokat bemutató sorozat következő tagja látható lapozás után. A képeslap teljes felirata: osztrák-magyar, torpedórombolók által kísért dreadnoughtraj az Adrián. (Dreadnought: az HMS Dreadnought után, annak szellemében épült, forgatható lövegtornyaiban nagykaliberű ágyúkkal felszerelt csatahajó.)

Dreadnoughraj az Adrián

Kattints a nagyobb képért!

Az előtérben két Tátra-osztályú romboló látható (legelöl az 1911-ben vízre bocsátott, a fiumei Ganz-Danubius által épített SMS Balaton). A háttérben pedig kettő (három?) nagy csatahajó úszik méltóságteljesen. A hátsónak olvasható a neve, SMS Prinz Eugen. Így valószínűleg a többi a testvérhajója, azaz a Kriegsmarine legnagyobb hajói, a Tegetthoff-osztályú csatahajók (ebbe tartozott bele a SMS Szent István és a SMS Viribus Unitis is, az osztály pedig a negyedik hajóról, a Tegetthoffról kapta a nevét).

E magyar vonatkozások mellett a Prinz Eugen kapcsán egy további érdekességet tartanék fontosnak megemlíteni: ez a név még visszatér. A II. világháborúban Németország épített egy nehézcirkálót, amit többek között Horthy Miklós tiszteletére szintén Prinz Eugennek neveztek el, ugyanis Horthy az SMS Prinz Eugennek is volt a parancsnoka még az I. világháborúban. A hajó keresztanyja Horthy Miklósné volt. "Szerencsés hajónak" titulálták a háború után a (nem SMS) Prinz Eugent, ugyanis nem süllyesztették el, hanem az USA haditengerészetéhez került. A végzete a Bikini-zátonyon érte el: két atombomba-kísérletet túlélve az alaposan sérült hajótest egy sekély lagúnában süllyedt el egy vihar után (lsd. Hajómakett.hu).

A képeslap egyébként egy meglehetősen ritka (ha egyáltalán megtörtént) jelenetet ábrázol, ugyanis a KuK dreadnoughtok igen kevésszer hagyták el a kikötőt, a háborút a kisebb egységek, cirkálók, rombolók és tengeralattjárók vívták meg.

A sorozat további tagjai a képeslap címke alól elérhetők.

2 komment

Címkék: adria képeslap haditengerészet ii világháború dreadnought osztrák magyar monarchia kriegsmarine kuk i világháború sms prinz eugen sms balaton

A bejegyzés trackback címe:

https://ifjmonarchista.blog.hu/api/trackback/id/tr431204058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MTi 2009.06.26. 22:12:04

Írhatnál nekünk a nemfelejtjuk.blogra egy kuk Kriegsmarine-s vendégposztot!

HuPiedone · http://lajtamonitor.hu/ 2009.06.27. 23:01:45

@MTi: A következő hetekben meglehetősen távol leszek az internettől, de utána nagyon szívesen! :-)
süti beállítások módosítása