Ifj. monarchista

Egy ifjú monarchista gondolatai ősi államformánkról, történelmünkről, és mindenféléről, ami ehhez kapcsolódik.

Utolsó kommentek

Egy hazai (ellen)forradalom ma - gondolatkísérlet

2009.07.18. 22:36 HuPiedone

A franciaországi forradalomnak nevezett lázadás jeles eseményének 220. évfordulóján gondolkozzunk el egy kicsit a forradalom fogalmán, jelenkori magyarországi köntösben. Mi lenne, ha? Gondolatkísérlet.

Az eléggé elterjedt axióma, hogy a forradalom, mint olyan mindig valami ellen lázad. Törekvései leginkább arra irányulnak, hogy a fennálló rendszert eltörölje vagy megváltoztassa, intézményeit és annak fenntartóit pedig kiiktassa. Ilyen értelemben teljességgel forradalomnak nevezhetjük az 1848-as "márciusi ifjak" megmozdulásait (ezek ésszerűségének, megfontolt és indokolt mivoltának vizsgálatától most tekintsünk el).

Ezzel szemben az ellenforradalom valamiért tör ki, a forradalom ellenében. Helyre akarja állítani azt a berendezkedést, amit az őt megelőző forradalom (esetleg idegen megszállás, vagy akár a kettő együtt) megváltoztatott. Jogosan nevezzük tehát ellenforradalomnak Horthy kommunistákkal való leszámolását. De ugyanígy minden kellemetlen felhangtól mentesen lehet 1956 is ellenforradalom, mert a törvénytelen állam ellen irányult (meglátás Pozsonyi Ádámtól), a régi alkotmányosság (egy részének) helyreállításáért.

Ha ma lázadások törnének ki Magyarországon, és a teljes kormányzatot elzavarná a tömeg, akkor az mi lenne? Forradalom? Ellenforradalom?

Ma nálunk törvényes rend nincs. Ideiglenes, gyökértelen alkotmány alapján regnál egy illegitim hatalom, ami erőszakszervezeteivel biztosítja elnyomó hatalmát.

A retorikai kérdésre nem adnám meg a választ. Lehetne megkésett elenforradalomnak is nevezni, amennyiben helyreállítaná az 1949-cel megszakadt alkotmányos rendet. A hatalom emberei nyilván forradalomnak titulálnák, hiszen az ő saját "rendjüket" söpörné el. Tetszettek volna ellenforradalmat csinálni?

2 komment

Címkék: magyarország forradalom ellenforradalom

A bejegyzés trackback címe:

https://ifjmonarchista.blog.hu/api/trackback/id/tr381248388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Otido · http://monarchista.blogspot.com/ 2009.07.23. 11:12:10

A forradalom a társadalom gazdasági, politikai, szociológiai szerkezetének radikális, sokszor fegyveres, erőszakos, vérrel mocskolt átalakítása, amit legtöbbször vagy messiás tév-tudattal rendelkező személy, személyek esetleg szervezet (Lenin szerint: párt) vezet, mint a kizárólag általuk "felismert" és az egyedül általuk helyesen meghatározott igazságnak nevezett valóságkép egyedüli letéteményesei.

Az ellenforradalom minden, ami ezzel szemben jelentkezik. Legtöbbször ez is erőszakos, sokszor véres, de céljai az előző, az általuk működőképesnek tekintett és átalakulásképesnek tartott társadalmi rend, hierarchia visszaállítása. Az ellenforradalom a társadalmi átalakulás szükségességét önmagában nem biztos, hogy tagadja - mármint nem biztos, hogy minden csoportja - hanem, elsősorban annak célját, a forradalomban gyakorolt módszerét és sebességét tekinti olyan mértékben károsnak, hogy ellene a fegyveres harcot is megfelelő válaszlépésnek - reakciónak - tekinti.

A forradalom és az ellenforradalom fogalmai tehát nem szinonimái a 'jónak' és a rossznak', irány megjelölések. A jó és a rossz közötti különbségtétel az abban részvevők tudatában fogalmazódik meg.
Így semmit nem ront vagy emel '56 értékén, ha kimondjuk, valójában ellenforradalom volt. De a szónak nem a marxista-leninista értelmében.

HuPiedone · http://lajtamonitor.hu/ 2009.07.29. 00:24:48

@chubakka: Köszönöm a kiegészítést, mindennel csak egyetérteni tudok.
süti beállítások módosítása