Ifj. monarchista

Egy ifjú monarchista gondolatai ősi államformánkról, történelmünkről, és mindenféléről, ami ehhez kapcsolódik.

Utolsó kommentek

Montenegró (osztrák-)magyar emlékei - úticél ajánló

2009.08.11. 16:34 HuPiedone

A következő napokban, hetekben egy néhány részes (hogy pontosan hány, az majd kiderül a végére) sorozatban fogom bemutatni Montenegró olyan látnivalóit, amikről csak kevesen tudnak, és útikönyv sem számol be róluk - de nekünk, magyaroknak mégis különösen érdekesek. Fő érdeklődési körömnek megfelelően mindegyik a dualizmus korához és az I. világháborúhoz kötődik, de mentségemre legyen mondva, másfajtát nem is nagyon találhattam volna.

Lesznek erődök és emlékhelyek, koszorúk és kápolnák, elfeledett lövegek. Mind-mind múltunk darabjai, amikről a történelemórákon még csak érintőlegesen sincs szó. Montenegró címke alatt az összes bejegyzés megtalálható majd, illetve lesz egyetlenegy, ami horvát felségterületű látnivalóról szól. Érdemes majd rendszeresen benézni, hadtörténelem iránt érdeklődők előnyben.

5 komment

Címkék: ajánló adria montenegró úticél

A bejegyzés trackback címe:

https://ifjmonarchista.blog.hu/api/trackback/id/tr361303076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jeges_ 2009.08.11. 18:08:28

Érdekes beharangozó, alig várom ezt az érdekesnek ígérkező sorozatot!

HuPiedone · http://lajtamonitor.hu/ 2009.08.11. 18:31:50

Jelenleg a temérdek fénykép szortírozását végzem, egy-két napon belül meglesz az első bejegyzés!

Hertymorty 2009.08.11. 20:45:22

Kíváncsian várom a posztokat - különösen a fényképeket.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2009.08.17. 11:54:14

A Lovcen ütegekről anno szerkentettem egy rövidebb anyagocskát (ki tudja már hol van). Ha jól tudom ez volt az első alkalom, hogy egy haditengerészet parti célpont tüzérségi támadása során tengerészeti repülőket vett igénybe a tűzvezetéshez. Két szempontból lehetett még igen érdekes az eset: 1. meg tudták oldani, hogy a támadásban résztvevő hajók a egy 1660 méteres hegy tetején lévő célpontokat sikeresen leküzdöttek. 2. a francia/montenegrói tüzérek gyalogszerrel + szamarakkal meg tudták oldani a hegyen lévő ütegek lőszerutánpótlását, ami azért nem lehetett kis feladat. Volt szerencsém meghetkinteni élőben is a hegyet - valahol képek is vannak.

HuPiedone · http://lajtamonitor.hu/ 2009.08.17. 12:14:26

@Zig Zag: Emlékeim szerint azt olvastam, hogy talán a Novara-csoport (az otrantói csata alatt) is igénybe vett repülős tűzvezetést, és abban a könyvben (talán Paul G. Halpern: Otrantói ütközet) is azt írták, hogy az volt az első ilyen. De ha valóban ott olvastam, akkor lévén a Lovcsen lövetése jóval előbb volt, nyilván az volt az első.
süti beállítások módosítása