Ifj. monarchista

Egy ifjú monarchista gondolatai ősi államformánkról, történelmünkről, és mindenféléről, ami ehhez kapcsolódik.

Utolsó kommentek

Dreadnoughtraj az Adrián, SMS Balaton és SMS Prinz Eugen - képeslap

2009.06.26. 13:47 HuPiedone

A cs. és kir. haditengerészetről szóló képeslapokat bemutató sorozat következő tagja látható lapozás után. A képeslap teljes felirata: osztrák-magyar, torpedórombolók által kísért dreadnoughtraj az Adrián. (Dreadnought: az HMS Dreadnought után, annak szellemében épült, forgatható lövegtornyaiban nagykaliberű ágyúkkal felszerelt csatahajó.)

2 komment

Címkék: adria képeslap haditengerészet ii világháború dreadnought osztrák magyar monarchia kriegsmarine kuk i világháború sms prinz eugen sms balaton

A Zenta cirkáló küzdelme - képeslap

2009.06.25. 13:16 HuPiedone

Ezennel elindítok egy sorozatot, amiben majd bemutatok néhány, a gyűjteményemben lévő képeslapot. Törekszem olyat gyűjteni, ami valamilyen szempontból egyedi, vagy más miatt érdekes: ezen századelős papírrégiségek is ilyenek, mind az Osztrák-Magyar Monarchia idejéből és területéről valók, és mind közös haditengerészetünk (illetve Dunai Flottillánk, ahogy azt majd látni fogjátok) életének Magyarországhoz kötődő epizódjait mutatják be. Ezt középiskolákban nem tanítják, így nem képezi a köztudat részét, méltatlanul. Remélhetőleg így sokakat érdekelni fognak a kort e sajátos formában megörökítő emlékek.

4 komment

Címkék: képeslap haditengerészet osztrák magyar monarchia kriegsmarine kuk i világháború sms zenta

Nincs címer a nemzeti zászlón!

2009.06.23. 19:30 HuPiedone

Kezdjük Farkas Imre MSZP-s képviselő egy országgyűlési felszólalásának részletével (mely teljes egészében a parlament.hu-n olvasható):

"(...) Az alkotmányos helyzet ugyanis az, hogy az Alkotmány szerint a Magyar Köztársaság hivatalos zászlaján nincs címer. Ennek a rendszerváltásra visszanyúló okai vannak. Mint emlékezetes, 1989-ben a majdani köztársasági címerről és zászlóról közéleti vita bontakozott ki és a Nemzeti Kerekasztal nem tudott konszenzusos döntést hozni e jelképekről. (..) Ennek annyiban van jelentősége, hogy a hivatalos szervek nyilvánvalóan az Alkotmányban leírt zászlót, lobogót kötelesek használni."

Álljunk meg egy pillanatra. Az ún. alkotmány szerint a magyar nemzeti lobogónak nem része a címer. Menjünk vissza egy kicsit az időben, mondjuk akkorra, amikor divat volt zászlót alkotni a címer alapján.

1 komment

Címkék: alkotmány zászló címer

süti beállítások módosítása