Ifj. monarchista

Egy ifjú monarchista gondolatai ősi államformánkról, történelmünkről, és mindenféléről, ami ehhez kapcsolódik.

Utolsó kommentek

Adria Rt. székháza Budapesten

2010.09.25. 13:02 HuPiedone

Hazának használj!

Az Adria Rt. jelmondata

Piedone: 33. Adria székház BudapestA budapesti Szabadság téren legfeljebb átrohanunk jártunkban-keltünkben, ha nagyon úri a kedvünk, akkor esetleg beülünk a tér közepén álló kávézóba. Hiába a "Belváros új főutcája", igazán nyüzsgés csak tévéostromkor van a téren. Nem is gondolnánk tehát, milyen izgalmakat rejt a tér északnyugati sarkában álló irodaház. Na nem üvegpalotára kell gondolni: ez az épület több, mint száz éves. Tengerhajózásunk emlékműve...

A kiegyezés utáni, a világháborúig töretlen, szédítő iramú fejlődés szülötte ez a ház. Tengerre szállt akkor a magyar, akkorát álmodva, amekkorát azóta se. Egészséges lelkületű ember abban az időben nem gondolhatott olyan csúfságot, hogy alig másfél évszázaddal később már csak kicsiny műanyag vitorlásokon fog magyar lobogó lengeni a világtengereken.

Piedone: 03. Adria székház Budapest1880-ban tengeri hajózási vállalat született, mely végül kiemelt szerepet kapott, jogosultságot szerezve a "Magyar Királyi" előtag használatára: az Adria Magyar Királyi Tengerhajózási Rt. "A" betűs címerét az összeomlás aztán elmosta a tengerről, de Budapest szívében még megtaláljuk.

Így kihasználva az alkalmat, amíg erre lehetőség van, felfedeztem az Adria budapesti székházát. Az épület láthatóan régen nem volt felújítva, állapota ennek ellenére kielégítő. Az földszinten egy vendéglő működik, mellette fog nyílni (vagy éppen meg is nyílt már) egy másik. Ahogy a vendéglő nagyon segítőkész pincérétől megtudtam, a főbejáraton keresztül elérhető díszes belső tereket restaurálták, ezeket a tulajdonos filmforgatáshoz szokta bérbe adni, így nem is lehet oda bemenni. Nagy része üres a háznak a középső szinteken (ott korábban egy klinika üzemelt), a legfelsőket pedig lakják. Járjuk be hát a székházat!

Piedone: 08. Adria székház Budapest Piedone: 07. Adria székház Budapest Hajós témájú díszítések mindenütt

Piedone: 05. Adria székház Budapest Piedone: 04. Adria székház Budapest Piedone: 35. Adria székház BudapestA díszes kovácsoltvas főbejárat kapuja (ezt felújították), fölötte az Adria címere

Piedone: 31. Adria székház BudapestBemenni nem, csak benézni lehet

Piedone: 06. Adria székház BudapestHajóorr és még egy címer a homlokzaton

Piedone: 11. Adria székház BudapestAz oldalbejárat, itt tudunk bemenni

Piedone: 12. Adria székház Budapest Piedone: 13. Adria székház Budapest Piedone: 14. Adria székház Budapest Ide jutunk, viszonylag jó karban van

Piedone: 16. Adria székház BudapestPillantás az udvarra

Piedone: 23. Adria székház BudapestAdria címeres ablak! E mellett egyébként van olyan ablak is, amire a "Banque générale de Suisse" van felírva. Ki tudja, miért? Egyébként állítólag ennek a banknak volt Klapka György is a munkatársa (persze jóval korábban).

Piedone: 22. Adria székház BudapestSzökőkút - volt

Piedone: 17. Adria székház Budapest Piedone: 15. Adria székház Budapest De menjünk is feljebb! Gyönyörű, málladozva is eleganciát sugárzó lépcsőház.

Piedone: 24. Adria székház BudapestAz összes emeleti folyosó fala porcelánnal volt burkolva. Ez nagyrészt most is megvan, egy ott lakó hölgy elmondása szerint a legfelsőbb emeleten a II. világháború alatt pattogzott le.

Piedone: 25. Adria székház BudapestA lakásajtók mellett ilyen öntöttvas alkalmatosságok vannak a falra erősítve. Mi célt szolgálhattak?

Piedone: 27. Adria székház BudapestÖntöttvas részletek. Ilyen oszlopok díszítik az üvegházat (ez az udvart ábrázoló fényképen látszik).

Piedone: 26. Adria székház Budapest Tető, toronydísz

Piedone: 40. Adria székház Budapest Végül, ellenpontként, pillantás a pincébe (itt lesz egy új vendéglő)

A fentiek a képválogatásnak csak egy részét képezik, itt van az összes:

Linkajánló:
Nem kívántam (meg nem is tudtam volna) képet adni az Adria történetéről, akit viszont érdekel, itt továbbolvashat:

 

3 komment

Címkék: budapest adria adria rt adria magyar királyi tengerhajózási rt

A bejegyzés trackback címe:

https://ifjmonarchista.blog.hu/api/trackback/id/tr272321824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A nép fia 2011.07.16. 17:06:04

És ez hol is van...?

HuPiedone · http://lajtamonitor.hu/ 2011.07.16. 21:38:47

@A nép fia: Ahogy az a bejegyzésben is benne van, a budapesti Szabadság tér északnyugati sarkán.

A nép fia 2011.07.16. 23:10:30

@HuPiedone: Köszi. Akkor bizonyára elsiklottam e részlet felett.
süti beállítások módosítása