Ifj. monarchista

Egy ifjú monarchista gondolatai ősi államformánkról, történelmünkről, és mindenféléről, ami ehhez kapcsolódik.

Utolsó kommentek

A Magyar Királyi Honvédség övcsatjai

2009.06.18. 14:44 HuPiedone

Most egy kis gyűjtői bemutató következik. Lássunk néhány övcsatot az Osztrák-Magyar Monarchia idején működő Magyar Királyi Honvédség által rendszeresítettek közül! A képekre kattintva nagyobb felbontású képek láthatók.

Legnagyobb sajnálatomra egyszerűen nem találtam képet egy, az alábbi övcsatok valamelyikét viselő honvédről. A kétfejú sast ábrázoló címer már többször szerepel.

Magyar Királyi Honvédség M1892 övcsatEz az 1892-ben rendszeresített M1892 jelű övcsat "különleges" változata. A normál legénységi övcsattól abban tér el, hogy a címer különálló a csat többi részétől, akár le is vehető, és egy másik címerrel kicserélhető. Létezik mind osztrák, mind az osztrák és magyar címert egymás mellett ábrázoló, sőt, bosnyák címeres címerplakett is. Ami a csat ritkaságát adja, az egyrészt az, hogy az ilyen cserélhető címeres változatokat külön lehetett csak megvásárolni az egyenruhaboltban, így jóval kevesebb létezett. Ezt is, meg az M1911-es verziót is egy osztrák grófi családtól volt szerencsém megvenni, Ebay-en keresztül. Mik vannak...

Magyar Királyi Honvédség M1892 és M1911 övcsat hátuljaItt pedig ugyanennek a hátoldala látható. Megfigyelhető a címert rögzítő megoldás, illetve a szíjat a helyén tartó kampók díszes fedlapja, ami a legénységi daraboknál nincs. Az alább látható M1911-es változatnak pontosan ugyanilyen a hátoldala.

 

 

Magyar Királyi Honvédség M1911 övcsatEz pedig az 1911-es, M1911 jelű változat, a barokk címer helyett az új nagycímerrel. Az övcsat szintén a külön megvásárolható változat.

 

 

 

Végül pedig bemutatnám harmadik övcsatomat, amit a Vaterán vettem egy militáriákat gyűjtő fiatalembertől. Ez az M1911-es típusú csat legénységi változata, amit a háború előtt mindenki megkapott. A háború alatt a legénység már csak egy dísztelen, címer nélküli sima övcsatot kapott, a tisztek pedig ennek a csatnak a bádogból készült, rézzel bevont változatát. Láttam több ábrázolást a csathoz tartozó övmegoldásról, illetve egy eredeti övet a kezembe is foghattam, de úgy tűnik, igen sokféle kialakítás létezik. Az itt látható kissé eltér az eredetitől, de praktikusabb. Ugyanis eredetileg az öv úgy volt kialakítva, hogy a szíjat rögzítő, a beállítást szolgáló kampók egy belső, a külsőre rávarrt második szíjba kapaszkodtak bele. Így kívülről nem látszottak a kampók számára vágott lyukak. Azzal együtt, hogy az szíj ezen jobboldali szára a csatnál a baloldali alatt ment el (ellentétben az itt láthatóval), a végeredmény olyan látvány volt, mintha az egész szíj egy darabból lenne, és semmi sem törte meg az összhatást. A szíj végén látható veretet egy ötvössel csináltattam, a szíjat pedig egy remek budai bőrdíszművesnél.

A csatok kutatásánál nagy segítségemre volt ez az oldal.

5 komment

Címkék: magyarország osztrák magyar monarchia kuk magyar királyi honvédség övcsat

A bejegyzés trackback címe:

https://ifjmonarchista.blog.hu/api/trackback/id/tr341184440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SS_zemtelen 2010.05.17. 21:35:49

Adjon Az Isten! Ilyen övcsatokat lehet valahol venni? Vagy szerezni? Előre is köszönöm!

HuPiedone · http://lajtamonitor.hu/ 2010.05.22. 11:15:01

@SS_zemtelen: Jó kérdés... Internetes aukciós oldalakon, esetleg militária vásárokon (pl. Havanna militária börze) lehet próbálkozni, de nagy az esélye, hogy hamisítványt kap az ember. Vannak eleve replikának hirdetettek is, de amiket azok közül láttam, nagyon rossz minőségűek voltak (pl. öntve voltak ahelyett, hogy préselve lettek volna).

Albu 2015.12.18. 23:18:46

web.archive.org/web/20110608142718/http://meltingpot.fortunecity.com/utah/894/austhungbelts.htm

Szent István körút 1. udvarán számtalan replika van. Az öv beszerzése nagyobb kihívás (sok a kínai szar).

Albu 2017.05.17. 13:07:32

www.roncskutatas.hu/node/10683

„Elvileg "1915 mintájú" lenne, az új közös címerrel, ez váltotta volna föl a régi sasos övcsatokat, gyakorlatilag mindazon legénységi állományú egyéneknél, akik nem lovassági derékszíjat viselnek. A valóságban azonban ezeket már nem gyártották és nem osztották ki tömegesen, mert a fémhiány miatt visszavonták a csatpjzsos csatokat és az egytüskés vas csattal szerelt derékszíj lett az "egységes" derékszíj.

Ennek ellenére (bár igen ritkán) feltűnik viselési képeken, illetve elő- előkerülnek eredeti darabok is. Sajnos azonban a tiéd egy mostanában készült másolat, remélem így is vetted és nem eredetiként sózta rád a "becsületes" eladó ... ”
süti beállítások módosítása