Ifj. monarchista

Egy ifjú monarchista gondolatai ősi államformánkról, történelmünkről, és mindenféléről, ami ehhez kapcsolódik.

Utolsó kommentek

Anekdota a bosnyákokról, akik behívót kaptak

2009.07.01. 16:49 HuPiedone

Az alábbi történet Komáromi János A nagy háború anekdotái című, 1936-ban kiadott művéből származik, betűhűen.

"Egy nyugatmagyarországi szabadságharcos beszélte nekem, hogy 1920 tavaszán katonai behívót kapott több, Szarajevó környékén lakó bosnyák. Nem igen tudtak olvasni, de annyit azonban megértettek mégis, hogy be kell vonulniok gyalogosnak.

Útnak kerekedtek hát a cókmókjukkal és nem álltak meg, csak a budai várban, ahol is szolgálattételre jelentkeztek a Nándor-laktanyában. Mint annyi-annyi bosnyák előbb is, vagy harminc éven keresztül.

A laktanyában megmagyarázták aztán a derék fiúknak, hogy a behívó Belgrádba szól. Ők nem tudták szegények, hogy akkorára vége lett Ferenc József birodalmának."

4 komment

Címkék: i világháború

A bejegyzés trackback címe:

https://ifjmonarchista.blog.hu/api/trackback/id/tr781208137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Otido · http://monarchista.blogspot.com/ 2009.07.02. 18:45:51

A "laktanya" szó, ezek szerint, nem 45 utáni kreálmány?
Azt hittem, a háború előtt kaszárnyának hívták a kaszárnyákat.
(Már csak, mert nem látom az idézőjel végét.)
[A történet hibája, hogy történetesen a nagyapám 1920-ban határőr volt a déli határon. Ő mondta, hogy rendkívül erős határőrizetük volt. És, csak úgy átsétálni rajta, hát, bajos lehetett. Mármint, hogy csak Pesten tudják meg , a Nádor-kaszárnyában, hogy véget ért a Nagy Háború, oda a Monarchia. Ha megkérdezik a határon a nagyapámat, biztosan elmondta volna nekik, vagy a szerb katonák a másik oldalon.]

MTi 2009.07.02. 23:25:54

1914-ben a cs. és kir. 3. BH gyalogezred állomásozott Bp-n.
A bosnyákok egyébként félelmet nem ismerő harcosok hírében álltak, mint hegyvidéki embereknek az olasz hadszíntéren vették nagy hasznukat - a digók visítva menekültek előlük... no meg a magyar bakák elől is :))

HuPiedone · http://lajtamonitor.hu/ 2009.07.05. 21:26:31

@chubakka: Az idézőjel lemaradt, megkerült :-). A könyv pedig eredeti, szóval ezek szerint korábban is létezett a szó. De pl. az "Írtam én már a babámnak levelet" vagy a "Debrecenben csináltattam palotát" című I. világháborús katonanótákban is szerepel az, hogy laktanya.
A történet meg ki tudja, igazi-e, de megindító, az biztos.

@MTi: Ha jól emlékszem Maderspach Viktor könyveiben fordul elő sokszor, hogy a parancsnokok a bosnyák legényeket kedvelték leginkább a magyar bakák után. Derék katonák hírében álltak, nem úgy, mint a mindent szabotáló csehek...

MTi 2009.07.05. 21:51:11

@HuPiedone: Ja, a csehek = Švejk :))
süti beállítások módosítása