Ifj. monarchista

Egy ifjú monarchista gondolatai ősi államformánkról, történelmünkről, és mindenféléről, ami ehhez kapcsolódik.

Utolsó kommentek

Egy azonosítatlan papírrégiség - Világháború 1914-1916

2009.09.24. 21:28 HuPiedone

Nem rég a Havanna lakótelepen rendszeresen megtartott militária börzén egy ismeretlen eredetű papírrégiséget sikerült vásárolnom. Ez egy kis méretű (A5-nél kisebb), néhány oldalas füzetecske, melyben az I. világháború 1914-1916-os szakaszából találhatók fényképek. És - ismét Montenegró! - ezek mindegyike Montenegró legyőzéséhez kapcsolódik. Vettem a fáradságot és beszkenneltem az érdekesebbeket (a képek nagy részét). Nézzétek el, ha néha ferde a kép. Sokszor maga a nyomat is ferde volt... Lássuk!

A képekre kattintva természetesen azok nagyobb változata tekinthető meg.

Címlap az Osztrák-Magyar Monarchia címerével
A külső borítón az Osztrák-Magyar Monarchia egyesített címere látható. Nagyon igényes, kidolgozott a nyomat.

Belső borító
A belső borítón van a cím: Weltkrieg 1914-1916, zweite Folge (világháború 1914-1916, második kötet). Ez a füzet valószínűleg nem önálló kiadás volt, hanem valami nagyobb kötetnek a melléklete. Tudja valaki, hogy melyiknek? A címen kívül semmiféle technikai információ nincs a füzet eredetéről, csak a hátsó borítón még annyi, hogy "Gesellschaft für graphische Industrie, Wien VI". Ez sem visz közelebb.

Kövessházy Kövess Hermann
Kövessházy Kövess Hermann erdélyi katonatiszt portréjával indít füzet. Nem véletlenül, hiszen (sok más jelentős haditette mellett) ő vezette a Lovcsen elfoglalását is (valamint pl. az ő által vezetett 3. hadsereg foglalta el Belgrádot).

Weber tábornagy és legénysége
Weber altábornagy (köszönet Hertymortynak a FML fordításáért) és legénysége a Lovcsen meghódítása után

Trollmann tábornagy és legénysége
Trollmann altábornagy és legénysége. Trollmann a Lovcsen elfoglalása hadműveletének egyik parancsnoka volt, érdemeiért nemesi rangot kapott és a "von Lovcenberg" (Lovcsen-hegyi) előtagot (vagy a német forma szerint inkább utótagot) a nevéhez.

KuK-nosztalgikus közbeszúrás

A torpedó atyjának tekintett (valójában egy kezdetleges önjáró robbanó hajót feltaláló, majd azt Whitehead-del együtt torpedóvá továbbfejlesztő) Luppis János (akinek nevét szokás így, korabeli szokás szerint magyarítva emlegetni, bár Giovanni Luppis volt olasz származása miatt), fiumei tengerésztiszt is hasonló módon kapott nemesi rangot. Ő persze a torpedó miatt: "von Rammer"-t ("Elgázolói"/"Elsüllyesztői") írhatott a neve után.

Cetinje
Cetinje akkor

Zsákmányolt montenegrói (leginkább francia gyártmányú) lövegek a cetinjei arzenálban
Zsákmányolt montenegrói (leginkább francia gyártmányú) lövegek a cetinjei arzenálban

A Monarchia nagykövetségének ma is álló épülete Cetinjében
A Monarchia nagykövetségének ma is álló épülete Cetinjében

Montenegrói foglyok
Montenegrói foglyok

Egy montenegrói vámház, aminek a tetejét levitte egy 30,5cm-es gránát által keltett légnyomás
Egy montenegrói vámház, aminek a tetejét levitte egy 30,5cm-es gránát által keltett légnyomás

Osztrák-magyar hadihajók Cattaro kikötőjében, háttérben a Lovcsen
Osztrák-magyar hadihajók Cattaro kikötőjében, háttérben a Lovcsen

A Montenegróba vezető, a Lovcsen oldalában futó, osztrák-magyar hadmérnökök által épített hadiút
A Montenegróba vezető, a Lovcsen oldalában futó, osztrák-magyar hadmérnökök által épített hadiút. Ez az egyetlen út arrafelé át a hegyen ma is.

Montenegrói állások a Lovcsen oldalában
Montenegrói állások a Lovcsen oldalában

Egy elpusztított montenegrói üteg a Lovcsenen
Egy elpusztított montenegrói üteg a Lovcsenen. Ismerős a helyzet?

A Lovcsenen zsákmányolt francia hadianyag
A Lovcsenen zsákmányolt francia hadianyag. Az ott az előtérben, a kocsikerekek mellett egy jó nagy, talán 20-30cm közötti kaliberű gránát lehet.

Osztrák-magyar hadihajók, melyek részt vettek a Lovcsen lövésében
Osztrák-magyar hadihajók, melyek részt vettek a Lovcsen lövésében. Az előtérben lévő hajó határozottan egy Helgoland-osztályú gyorscirkáló, talán lobogódíszben (az első árboc és az orr között). Ilyenek is lőtték volna a Lovcsent? Nem találtam erre vonatkozó információt, és egyébként az ő 10cm-es ágyúik ehhez valószínűleg kicsik is lettek volna. A háttérben, a cirkáló orra előtt lévő hajó talán egy Monarch-osztályú partvédő páncélos. Egy ilyen, a Budapest ténylegesen ágyúzta a Lovcsent 24cm-es lövegeivel.

SMS Warasdin
SMS Warasdin - bár ismerős, de nem találtam róla semmit, még a Marine-Almanachban sem (a könyvről majd később). Esetleg egy (számmal nyilvántartott) torpedónaszád neve volt a Warasdin? Frissítés: megjött az isteni szikra, a hajó neve valójában Warasdiner volt. Így már persze a Google keresés gyorsan megadja a választ. Az SMS Warasdiner egy Huszár osztályú romboló volt.

Majd a későbbiek folyamán figyelni fogok, hátha rálelek még a füzet párjaira.

 

Egyes történelmi adatok forrása: Wikipédia

2 komment

Címkék: osztrák magyar monarchia kuk i világháború

A bejegyzés trackback címe:

https://ifjmonarchista.blog.hu/api/trackback/id/tr671404671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hertymorty 2009.09.28. 00:51:21

a Feldmarschalleutnant (FML) jelentése: altábornagy