Ifj. monarchista

Egy ifjú monarchista gondolatai ősi államformánkról, történelmünkről, és mindenféléről, ami ehhez kapcsolódik.

Utolsó kommentek

Pusztuló elegancia: Császári és Királyi Haditengerészeti Akadémia

2009.10.17. 20:09 HuPiedone

Ki tudja már manapság, hogy ilyen intézmény létezett? Néhány, az I. világháborús haditengerészetre specializálódott történész, pár érdeklődő megszállott. Inkább osztrákok, kevesebb magyar. Pedig volt egyszer egy Akadémiánk, ami ma is áll.

A fiumei Császári és Királyi Haditengerészeti Akadémia főbejárataAz Osztrák-Magyar Monarchiában a 19. század közepén merült fel, hogy központi haditengerész-képzésre van szükség, melynek intézményét a birodalom egy politikailag stabil részén kell elhelyezni. 1856-ban megalapították így a Császári és Királyi Haditengerészeti Akadémiát, ami a Monarchia egyetlen ilyen intézménye volt egészen megszűnéséig. A helyszín kiválasztása Fiume nyugati villanegyedére esett, az új épületet 1868-ban adták át. Gyönyörű, monumentális háromszárnyú épület az Akadémiáé, melyet a képek csak szegényes tudnak bemutatni.

 

Összekeverés-veszély:

Fiumében két tengerészeti akadémia is működött, a haditengerészeti viszont nem keverendő össze a Magyar Királyi Tengerészeti Akadémiával (szép olasz nevén Regia Ungarica Accademia Nautica, vagy röviden csak Nautica), amely kereskedelmi tengerészek képzésével foglalkozott.

A fiumei Császári és Királyi Haditengerészeti Akadémia homlokzataTöbbhektáros park veszi körül ma is az épületet, bár régen minden bizonnyal szebb lehetett, amikor például gyakorlásra szolgáló ütegek, és egy teljesen felépített hajófedélzet is helyet kapott benne. Ma kórház működik az épületben. Érdekes, hogy a fiumei régi katonai épületek többségét ma kórháznak használják...

 

 

 

 

A fiumei Császári és Királyi Haditengerészeti AkadémiaEnnek megfelelően az épületet láthatóan csak a minimális mértékben tartják karban. A külseje mállik, bár még viszonylag jól egyben van. Belül valószínűleg a lépcső és a hozzá tartozó korlát minden, ami megmaradt.

 

 

 

 

 

A fiumei Császári és Királyi Haditengerészeti Akadémia hátoldalaEz a kép az épület hátoldaláról készült. Az Akadémiát körbeveszik a különböző szocreál stílusú kiszolgálóépületek...

 

 

 

A fiumei Császári és Királyi Haditengerészeti AkadémiaEz pedig egy közelkép az épület mai állapotáról. Érdemes megfigyelni, hogy az ablakok újak. A legtöbb régi épületen viszont még a százéves nyílászárók szolgálnak.

Nagy kár, hogy Fiumében a régi épületeknek csak töredékében működik valami hasonló intézmény, mint aminek építették. Pedig tengerészeti akadémia ma is létezik Fiumében, talán a horvát önérzetet sértené a magyar uralom idejének ilyeténképp vállalása.

Egyes történelmi adatok forrása: Fried Ilona: Fiume

2 komment

Címkék: adria haditengerészet fiume osztrák magyar monarchia kuk császári és királyi haditengerészeti akadémia

A bejegyzés trackback címe:

https://ifjmonarchista.blog.hu/api/trackback/id/tr551454821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Historia 2010.09.01. 08:37:29

Kedves Ifj Monarchista!
Fiatalkorom kedvenc olvasmányai voltak Dékány András könyvei s megvan Horváth József könyvei is erről az intézetről, a Nauticáról. A 80-as évek óta járok ki előbb lányaimmal, majd unokáimmal az Adriára, tucatnyinál többször voltam Rijeka-Fiumében, keresztül-kasul bejártam, majdhogynem úgy ismerem, mint szülővárosomat, Budapestet, de ezt az épületet nem sikerült megtalálnom. Ha valaki elküldené nekem a címét, mármint a kórházét, (útvonalkeresőn, GPS-en meglelhetem), vagy azt, hogy hogyan lehet odajutni, nagyon megköszönném.
A cikk egyébként nagyon szép, lehetne több fotó is benne.
foldeakivan@freemail.hu

HuPiedone · http://lajtamonitor.hu/ 2010.09.06. 21:44:58

@Historia: Szia!

Köszönöm, ennyi fotóra "tellett": belül nincsen semmi látnivaló, kívülről nem tudtam jókat készíteni... Hamarosan lesz még fiumés írás is.
A Haditengerészeti Akadémiát rendkívül egyszerű megtalálni: a part mellett, a kikötőn is keresztülvezető főúton kell menni addig, amíg bal oldalt elhagyjuk a vasútállomást. Pár száz méteren belül jobboldalt látható lesz az Akadémia (esetleg jól kell figyelni, mert némileg takarhatják a fák). Ennek a térképnek a közepén található: maps.google.com/?ie=UTF8&hq=&hnear=Budapest,+Hungary&ll=45.332064,14.427098&spn=0.003002,0.010986&t=h&z=17 A nagy piros tetős, háromszárnyú épület a park közepén.
A Nauticát már kicsit bonyolultabb meglelni, de egy kedves kolléga segítségével ez is sikerült, lesz erről itt még szó, hamarosan. Horváth József Nautica könyvét már egy ideje én is szeretném megszerezni...
süti beállítások módosítása