Ifj. monarchista

Egy ifjú monarchista gondolatai ősi államformánkról, történelmünkről, és mindenféléről, ami ehhez kapcsolódik.

Utolsó kommentek

Haditengerészetünk emlékei - kiállításajánló

2009.12.23. 14:51 HuPiedone

"Megtört a jég magyarhonban!"* December 16-án nagyszabású kiállítás nyílt Haditengerészetünk emlékei címmel a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban.

A kiállítás főszervezője a TIT Hajózástörténeti, -Modellező és Hagyományőrző Egyesület (aminek éppen a kiállítás hatására immár tagja is lettem), de anyagát számtalan gyűjtő és történész adta össze, a magyar hajózástörténész szakma legnagyobb neveivel is fémjelezve. Így páratlanul színvonalas, lebilincselő tárlatot tekinthetünk meg, ami a Múzeum más állandó kiállításával együtt teljes áron 700, kedvezményesen 350Ft-ba kerül (ez távolról sem fejezi ki az értékét).

Végigjárhatjuk a magyar, illetve Magyarországhoz és a magyarsághoz kapcsolódó hajózástörténetet a középkortól kezdve egészen a Honvéd Folyami Flottilláig. Változatos tablókon szerepel a történelem szöveg és kép formájában (többek között pár általam is birtokolt, már itt is bemutatott képeslap is látható), még fontos I. világháborús tengeri csaták részletes bemutatása is szerepel. Egy könyvnyi szöveg van kiakasztva. Ez annyira igaz, hogy a kiállítás katalógusa megvásárolható, és jó vastag. Mivel pedig az ember nem szeret egy könyvet állva és a falon kiakasztva elolvasni, a katalógus megvásárlását erősen javasolnám...

Ennél is jóval többről van szó: a tablók csak a falakat "díszítik", de a két nagy teremben vitrinek üvegei mögött még rengeteg makett (lényegében az összes osztrák-magyar tengeri és folyami hajótípus, valamint csomó későbbi magyar folyami hadihajó), papírrégiség és egyéb tárgyi emlék (tengerészeti eszközök, egyenruhák...) tekinthető meg.

A kiállítás elfelejteti velünk a "szárazföldi nép" marhaságát és azt érezteti velünk, hogy a hajózás tekintetében is van mire büszkének lennünk, mert igenis vannak (hadi-)hajós hagyományaink.

Többet nem is mondanék: mindenki látogassa meg a kiállítást! És szóljunk mindenkinek, akit érdekelhet, mert én is csak óriási véletlen folytán botlottam bele az internet végein a kiállítás létezéséről szóló információba.

 

*Margitay-Brecht András kiált így fel "A Leitha monitor ...és a többiek" c. könyvében, amikor azt meséli, hogy a Leitha első nagy nyilvánosság előtti bemutatkozását milyen lelkesedés kísérte.

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló magyarország kiállítás haditengerészet osztrák magyar monarchia kriegsmarine kuk tit hmhe

A bejegyzés trackback címe:

https://ifjmonarchista.blog.hu/api/trackback/id/tr271617967

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása