Ifj. monarchista

Egy ifjú monarchista gondolatai ősi államformánkról, történelmünkről, és mindenféléről, ami ehhez kapcsolódik.

Utolsó kommentek

Búcsú Cattaro erődjeitől - egyelőre

2009.09.02. 19:54 HuPiedone

Véget ért a Cattaro erődjei sorozat. Emlékeztetőül: szó volt a Punta d'Ostro erődről és az otrantói csata emléktáblájáról, Mamula erődszigetéről, a megismerhetetlen Arza toronyról, a Kobila-szoros lőállásairól és a Gorazda toronyerődről. A nyaralásba nem fért bele több erőd meglátogatása, pedig már itthon, további kutakodásaim után jöttem rá, hogy mik maradtak ki: pl. a Vrmac erőd vagy a Grabovac üteg.

Cattaro őrzőiCattaro őrzői - három erőd

Sok erődöt jócskán használtak még a jugoszláv időkben is, méghozzá eredeti rendeltetésüknek megfelelően. Itt is olvasható, hogy pl. az Arza toronyban a partvédelmi tüzérség két 150mm-es üteget állomásoztatott.

Annak idején pedig a cattarói matrózfelkelésben is játszottak némi szerepet:a lázadás leverése után ugyanis a parti erődök parancsnokságának hadbírósága mondott ítéletet a zendülők felett.1

Néhány kiegészítés Mamulához: közöltem egy fényképet a betonban kör alakban álló csavarokról. Nos, ezek az ebben az egyébként másról szóló blogbejegyzésben láthatóhoz hasonló löveget rögzíthettek (megfigyelhető, a képen a löveg talapzata kör alakú), bár lévén süllyesztett állásban helyezkedtek el, esetleg nem rendelkeztek ilyen lövegpáncéllal. Az erőd II. világháborús szerepéről pedig itt lehet még olvasni.

Ezen kívül mind a Mamula, mind a Punta d'Ostro beszámolójához feltöltöttem még egy-egy igen profi fotós által készített légifelvételt, amit volt kedves rendelkezésremre bocsátani.

Ha valaki meglátogatná az erődöket, használja az első bejegyzésben belinkelt Google Earth kmz-fájlt, a mellékelt térképet vagy még segíthet ez a fórumtopic is. Itt leírják néhány erődről, hogy milyen helységben található.

A montenegróról szóló beszámoló még jócskán folytatódik!

 

1Juba Ferenc: A diadalmas otrantoi ütközet 80. évfordulójára

Szólj hozzá!

Címkék: horvátország adria montenegró erőd osztrák magyar monarchia kriegsmarine kuk i világháború cattaro mamula

A bejegyzés trackback címe:

https://ifjmonarchista.blog.hu/api/trackback/id/tr911335573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása